El nombre de refugiats al món és el més elevat des de la Segona Guerra Mundial

  • El 2013 els conflictes armats van obligar més de 50 milions de persones a marxar de casa seva, segons l'ONU

VilaWeb
ACN
20.06.2014 - 15:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ONU alerta que durant el 2013 més de 51,2 milions de persones es van veure obligades a abandonar casa seva per culpa dels conflictes armats. És la xifra de refugiats i desplaçats més alta des de la Segona Guerra Mundial. La situació és especialment dramàtica a Síria, immersa en una guerra civil des de fa més de tres anys. L’Agència de Refugiats de les Nacions Unides calcula que aquest conflicte ja ha condemnat a marxar de casa més de nou milions de persones. Sis milions i mig, un 40% de la població, són desplaçats interns i gairebé tres milions s’han exiliat a l’estranger. A més, les Nacions Unides han registrat 1,1 milions de peticions d’asil durant el 2013, un 7% més que l’any anterior.

De fet, el 2013 més de 33 milions de persones es van haver de desplaçar dins dels seus països forçats per guerres, persecucions o desastres naturals, la xifra més alta des que es recopilen aquestes dades. Després de Síria, els països més afectats pels desplaçaments interns són la República Democràtica del Congo, la República Centreafricana i Sudan del Sud,, que també pateixen conflictes armats dins les seves fronteres.

L’ONU també ha comptabilitzat 16,7 milions de refugiats arreu del món. Els països que més n’acullen són el Pakistan, l’Iran, el Líban, Jordània, Turquia i Kènia.

A més, les Nacions Unides han registrat 1,1 milions de peticions d’asil durant el 2013, un 7% més que l’any anterior. I encara una dada més: 25.300 peticions d’asil provenen de nens que estan sols, ja sigui perquè els seus pares han mort o perquè han perdut la família.

Segons l’informe, la majoria de desplaçats demanen protecció a països rics. Alemanya és l’estat que n’ha rebut més, seguit dels Estats Units, Sud-Àfrica, França i Suècia.

L’Agència pels Refugiats de les Nacions Unides ha fet públiques les dades coincidint, aquest divendres, amb el Dia Internacional del Refugiat. ‘Tenim un dèficit de pau al món que es deu a que s’estan multiplicant noves crisis i a que no es resolen les velles’, ha lamentat l’alt comissari pels Refugiats de l’ONU, Antonio Guterres, que ha criticat la ‘incapacitat de la comunitat internacional per evitar nous conflictes i trobar solucions als que estan en marxa’.

Guterres ha afegit que l’ajuda humanitària pot ser ‘pal·liativa’ però que ‘calen solucions polítiques’ per resoldre els conflictes que generen aquestes ‘xifres dramàtiques’ de desplaçaments. També ha lamentat la falta de diners de les ONGs per mobilitzar recursos i per enviar ajuda als països afectats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any