Els blocs de +VilaWeb fan deu anys avui

  • La comunitat compta avui amb 1.141 blocs i s'ha consolidat com una referència de la blocosfera

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 16 de juny de 2004 van arrencar els blocs de VilaWeb amb dues finestres: Biel Mesquida va escriure Homersea i Joan Josep Isern va engegar Totxanes, totxos i maons un dels referents de la xarxa. Pocs dies abans, en fase de proves, s’havien publicat els primers apunts al bloc Oi? d’Oriol Izquierdo i Mails a Hipàtia de Vicent Partal.

Han passat deu anys d’aleshores ençà i els blocs de +VilaWeb han esdevingut dia a dia una referència tant per la varietat temàtica com per l’abast per tots els Països Catalans.

Construint sinergies de Raül Romeva o Torre de guaita de Ramon Tremosa són dos dels blocs polítics més persistents i seguits. Hi conviuen amb blocs creats per militants de diverses formacions polítiques alguns actius com és el cas de David Fernàndez ( començat molt abans de ser conegut per la seva vida parlamentària), Elisenda Paluzie, Antoni Soy, Josep Guia, Jaume Renyer, Adam Majó,  Roc Fernàndez,Jordi Martí Font o el Coc Ràpid de Carme-Laura Gil. El bloc de Carme-Laura Gil és un dels més seguits i que ha creat estil amb els seus ‘Cocs de diumenge’ o fent recompte continu de les dones mortes per la violència masclista. Altres actualment inactius com el d’Ernest BenachAntoni Vives o Felip Puig.

Una de les característiques dels blocs de VilaWeb és el pes de les dones, que han generat a més una dinàmica de trobades i treball col·lectiu on destaca Maria Victòria Secall, amb El pèndol de petites oscil·lacions, Roser Giner, Maria Folch, primer des de Roma amb País d’Itàlia i ara des del nou Un altre país. I també amb blocs com l’Apòstata desficiosa,la Poc-moderna, el mític Boira de Madrid, l’A cop calent de Carme Vilaró, De casa estant de Marta Insa o el desaparegut i encara molt comentat Registres particulars.

La temàtica musical també és molt ampla, començant pel ja mític La caseta del plater de Josep Vicent Frechina. Al seu costat hi ha blocs de músics com els de Titot, Cesc FreixasObrint Pas, Xavi Sarrià, Feliu Ventura o Pau Alabajos, a més de Rock viu del fotògraf Xavier Mercadé.

Una bona selecció de blocs es dediquen a les temàtiques en les quals excel·leixen els seus autors. Són blocs en molts casos de culte per als amants de temàtiques com l’astronomia, Pols d’estels d’Enric Marco, la ràdio amb L’altra ràdio, la cuina amb el bloc de Jaume Fàbregas o el cinema amb Club 7 Cinema de Salvador Montalt. Aquest darrer, per cert, és el bloc amb més apunts de tot, ja que supera els quatre mil. També destaca Serrallonga, que ha publicat una notable sèrie de rondalles, el bloc de l’arquitecte valencià Josep Blesa o Sexològic, sobre sexologia i salut sexual. En Marcel Barrera amb bloc de circ informa en constància i dedicació de totes les novetats del món del circ. 

Molts dels blocs, com és normal, tenen intenció literària. Encapçalats pel pioner  Biel Mesquida amb més de tres mil apunts a Plagueta de bord terreny d’adob dels seus llibres engendrats i per engendrar ,hi ha Gemma Pasqual, Carles MarquèsLletres ebrenques d’Emigdi Subirats, Els dies i les dones, de David Figueres, el bloc del grup poètic Reversos, el de Manel Joan i Arinyó i el de Núria Cadenes o El camp de l’erra de Ramon Erra, Cupressus Sempervirens de Ricard Garcia. Toni Cucarella, des de Xàtiva, porta un dels blocs més actius i seguits des de fa anys.

Hi ha també una notable representació de periodistes amb Tian Riba, Oriol Lladó, Andreu MasXavier Capdevila, Marc Roca o Joan Vila, a més d’altres com A la brasa i al caliu de Joan Alcaraz o Al darrera la nevera de Roger Palà. Entre ells destaca també Saül Gordillo, que actualment concentra la seva activitat a saul.cat però que va ser un dels grans animadors del primer període dels blocs.

També entre els blocs més veterans i destacats de VilaWeb també hi ha des del LLuçanès a recer de cap malastre, l‘Aleix a Ca la Toca , des de la Vall d’Albaida el Gàlim de Pep Albinyana, els blocs de Pere Meroño i el De l’holocè estant de Marc Belzunces, El buit del temps de Juli Peretó, l’Ulisses20 d’Albert Dasí, El Barrinaire, Pendre la paraula de Jordi Martí Font Generació, de Romaní de Mata o l’Etziba Balutxo de Bartomeu Mestre. Més, n’hi ha molts més: Balances oktoberfest, Café en gra de Josep Selva, l’espai de dissidència la Bitàcola de Xavier Díez, els apunts culturals de la Síndrome d’Stendhal, Cop d’ull de Joan Grau, Xavier Mir amb les seves dues temporades, Les aigües turbulentes  …impossible de fer esment detallat de tots 

Hi ha doncs un miler llarg de blocs, alguns d’elles constants en el temps, altres que es van tancar, uns quants també discontinus i un bon grapat de nous i recents. Tots ells, un a un, són però la història d’una de les aventures de les quals VilaWeb n’està més orgullosa.

Trobades i celebracions

La comunitat de blocaires, de fet, s’ha reunit físicament en diverses ocasions, superant el marc que imposava la xarxa.

Al 2008 hi va haver una primera reunió a Alcanar. de la qual Enric Marcó en va fer la crònica.

Després una trentena de blocaires de VilaWeb es van reunir el 15 de juny de 2009 per celebrar el cinquè aniversari de la comunitat. La reunió va servir, entre més coses, per descobrir la identitat d’algunes signatures, que no tingueren cara concreta fins al moment de l’aplec (vídeo). Entre els assistents hi havia blocaires del Principat, del País Valencià, de les Illes i de l’Alguer. Va ser just abans de l’estrena de la nova redacció de VilaWeb i quan encara estava en obres,els blocaires s’hi van aplegar per a conèixer l’edifici i compartir una estona i van bufar les espelmes dels 5 anys. Se’n va fer una crònica, amb moltes fotografies interessants a Temps d’incertesa (com tots)

L’acte celebrat a Búger, gràcies a l’anfitriona Maria Victòria Secall per retre memòria de Xesca Ensenyat va ser una tercera ocasió de trobada, que ara tindrà continuitat amb la festa dels 10 anys dels blocs, que es farà el 27 de juny a la Fàbrica Damm de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any