Els taxistes es manifesten contra una app de transport compartit

  • A Barcelona hi ha hagut dues mobilitzacions diferents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2014 - 16:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Barcelona prop d’un miler de taxistes s’han manifestat pel centre de Barcelona per protestar contra l’intrusisme de les aplicacions d’Internet com Uber. Els sindicats que estan representats a la Taula Tècnica del Taxi s’ha manifestat a la plaça de Sant Jaume, mentre que els taxistes aplegats sota el paraigües de l’organització Elite de la CNT que han fet vaga, s’han manifestat a la plaça dels Països Catalans fins la seu de Territori i Sostenibilitat per protestar contra el mateix intrusisme. Els sindicats de la Taula, que no havien secundat la vaga, han denunciat l’actuació de piquets ‘incontrolats i violents’ que han evitat el compliment dels serveis mínims de taxis que fan transports d’atenció a les persones que han d’anar a l’hospital.

Els taxistes d’unes quantes ciutats europees han protestat contra les plataformes d’internet i aplicacions mòbils que ofereixen serveis per a compartir transport. Consideren que si hi ha intercanvi econòmic és competència deslleial i s’exclamen perquè ells han de complir els requisits legals, com ara tenir una llicència, que no s’apliquen als conductors no professionals.

A Barcelona, la manifestació dels sindicats de la Taula ha acabat a la plaça Sant Jaume on han lliurat un manifest amb les reivindicacions del sector per evitar aquest intrusisme. La principal reivindicació que defensen els taxistes és la possibilitat que l’administració immobilitzi el vehicle fins que el conductor no hagi pagat la sanció.

Aquest grup de sindicats que convocava la manifestació té previst una jornada de vaga del sector a Barcelona per el dia 1 d’agost en cas de què en els pròxims tres mesos els governs no posin fil a l’agulla i incloguin la immobilització del vehicle quan es detecta una activitat il·legal i d’intrusisme.

El maldecap dels taxistes

Uber, aplicació creada als Estats Units, és especialment el maldecap de taxistes de tot Europa, que han decidit de protestar avui.

En el cas concret d’aquesta aplicació, una vegada fet el trajecte, els qui han sol·licitat el servei paguen amb targeta de crèdit: Uber es queda el 20% del total i la resta és per al conductor.

Hi ha més plataformes, com Blablacar, que connecten vianants amb conductors i els permeten de posar-se d’acord per a fer plegats el trajecte. De vegades el conductor cobra per dur-los i de vegades tots els viatgers comparteixen les despeses.

El Ministeri de Foment espanyol va dir ahir que per poder compartir el cotxe particular en canvi de diners calia disposar d’una autorització de l’administració. En cas contrari, les multes per haver prestat aquests serveis, haver-los anunciats o haver-los contractats poden arribar a 18.000 euros.

El sector del taxi no és pas l’únic que demana la prohibició d’aquestes plataformes: el dels autobusos també.

Amb tot, compartir les despeses del cotxe entre uns quants passatgers és una opció cada vegada més popular a l’hora de fer trajectes llargs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any