Desmond Tutu demana diàleg per a fer el referèndum

  • 'Negar el sentiment d'independència no el farà desaparèixer sinó que l'intensificarà'

VilaWeb
ACN
03.06.2014 - 13:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la Pau, Desmond Tutu, rep avui el XXVI Premi Internacional Catalunya. Al matí ha participat en diverses entrevistes i ha ofert una conferència de premsa al Palau de la Generalitat abans de reunir-se amb el president Artur Mas. Tutu, gran defensor del dret d’autodeterminació, ha insistit en demanar diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat per canalitzar en referèndum el desig d’autogovern dels catalans. 

‘Les persones sensates discutirien per comprovar com és de fort el suport a la independència’, ha dit. Segons l’arquebisbe anglicà ‘negar aquest sentiment’ per part del govern espanyol ‘no el farà desaparèixer sinó que l’intensificarà’.

Tutu demana un diàleg ‘entre adults’ i no entre ‘adolescents malcriats’ per sortir de dubtes al respecte del que desitgen els catalans. ‘El mateix que a Escòcia. Ells estan preparant un referèndum perquè hi ha alguns escocesos que no volen formar part del Regne Unit’, ha recordat. La negociació entre persones ‘sensates’ ha de portar, segons Tutu, a respectar la voluntat de la majoria. Els adults poden debatre sobre qualsevol qüestió, ha deixat clar l’arquebisbe sud-africà. 

El desig d’autogovern dels catalans ‘no és nou’ i es remunta a diversos segles enrere. Tutu ha recordat que la construcció del Palau de la Generalitat es remunta al segle XV, i ja aleshores es dedicava a acollir les institucions catalanes. Així, ha rebutjat la idea que el sentiment independentista es limiti a la conjuntura econòmica i ha destacat la conveniència que els catalans puguin expressar què volen ser.

Les opinions de Desmond Tutu al voltant del dret a decidir dels catalans no són noves, però no són el motiu pel qual rebrà el Premi Internacional Catalunya. L’arquebisbe anglicà serà premiat per la seva ‘vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d’una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals’, segons s’exposa en el dossier de premsa del Premi. El filòsof i president del jurat, Xavier Rubert de Ventós, ha lloat la figura de Tutu com a defensor de la igualtat i els drets socials en la seva clara oposició a l’apartheid sud-africà.

Tutu, que aquest dimecres mantindrà una trobada amb les Entitats Catalanes d’Acció Social, ha manifestat que, com Martin Luther King, ell també ha tingut un somni: ‘algun dia tots ens adonarem que formen part de la mateixa família, la humanitat’. El Premi Nobel de la Pau del 1984 ha destacat que ‘científicament’ s’ha demostrat el mateix que predica la Biblia,e les figures d’Adam i Eva. ‘Tots som africans’, ha sentenciat, en referència a les troballes científiques que demostren que l’ésser humà prové originàriament d’aquest continent.

‘Tenim suficients recursos per evitar que ningú passi gana’, ha reflexionat. En canvi, fins que la humanitat no sigui conscient que tothom forma part de la mateixa família continuarà gastant milers de milions ‘estúpids’ en armament, enlloc de destinar-los a protegir la igualtat i les llibertats de tots els éssers humans del planeta.



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any