Els mossos impedeixen que el multireferèndum es faci amb normalitat

  • La policia ha fet retirar la major part de les urnes instal·lades al carrer

VilaWeb
ACN
25.05.2014 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els organitzadors del multireferèndum han hagut de desmuntar moltes meses de votació arran de la pressió de la policia i han optat per reobrir el vot per internet com a alternativa. A més, els mossos han aixecat 146 actes i han identificat els membres de les meses de votació a la majoria de poblacions. El portaveu de la consulta popular, Albert Puy, ha defensat el dret de desobeir la resolució de la junta electoral per defensar una democràcia més directa. A tot el país s’havien muntat 276 meses sobre aspectes diversos com ara els transgènics, el deute il·legítim, el control del sector energètic o les ILP.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que en total s’havien identificat 500 responsables de les meses. A la tarda, quan ha arribat l’ordre expressa de retirar-les, s’han hagut de denunciar els representants de nou meses per desobediència, car hi havia hagut una certa oposició a acatar la prohibició, segons el conseller.

Espadaler ha dit que en tot moment els mossos s’havien posat a les ordres de l’autoritat electoral. Al matí han anat mesa per mesa comunicant que aquell acte era prohibit i instant a desmuntar la parada. Quan l’ordre no ha estat obeïda, han aixecat acta, n’han identificat els responsables i s’ha comunicat a les juntes electorals de zona, amb seu al jutjat corresponent. En alguns casos, el jutjat ha instat a desmuntar les parades que no ho haguessin fet inicialment i en alguns altres no han respost. Però a la tarda, les juntes electorals provincials han emès una ordre conjunta per retirar totes les meses que encara no s’haguessin desmuntat.

Vots malgrat la prohibició

El multireferèndum, tot i la prohibició de la junta electoral espanyola, ha tirat endavant gràcies al suport i l’assessorament d’institucions i també de tota la societat, tal com va apuntar ahir Carme Pagès, de Som lo que Sembrem, una de les entitats promotores.

Mar Grau, també promotora del projecte, va insistir que la consulta no tenia res a veure amb les eleccions europees, sinó que es tractava d’una convocatòria organitzada des de la ciutadania. Va denunciar que la junta electoral i més organismes haguessin intentat polititzar la iniciativa i va dir que alguns partits polítics havien acabat de refermar que la junta electoral denegués la sol·licitud que s’havia presentat.

Des del dia de Sant Jordi fins al 16 de maig s’hi va poder votar electrònicament, i del 17 al 24 s’hi ha pogut votar anticipadament en més d’un centenar de meses repartides per tot el país.

Cal recordar que hi podien votar tots els més grans de setze anys residents a Catalunya, i que s’hi fan set preguntes. Quatre es refereixen a qüestions generals, com els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la llei d’ILP. A més, els ciutadans del Camp de Tarragona són preguntats sobre el BCN World; els de la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d’abastament d’aigua.

Segona tongada a la tardor

Carme Pagès reconeix que tenien preguntes guardades que no van poder entrar en aquesta primera consulta de multireferèndum, i va avançar que segurament a la tardor se’n podria fer una segona tongada, amb noves preguntes. Tot plegat, amb l’objectiu de caminar cap a una democràcia participativa i amb la intenció de ‘canviar certs models, tal com reclama la ciutadania’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any