S’acaba una campanya centrada en el procés d’independència

VilaWeb
Redacció
24.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jornada de reflexió dóna descans als candidats i als electors després de quinze dies de campanya per les eleccions europees. Els partits han explicat tot el què volien fer arribar als ciutadans que demà elegiran els diputats que els representaran a Brussel·les els pròxims cinc anys. I bona part de la campanya ha girat entorn del procés d’independència de Catalunya i la necessitat de fer arribar un missatge clar a Europa sobre la voluntat democràtica dels catalans. Els sobiranistes han centrat la campanya en aquesta qüestió, però els unionistes també, per fer-hi oposició. L’economia i els límits que caldria imposar a la troica (FMI, CE i BCE) també han estat temes recorrents als actes i als debats dels candidats. Ahir, els partits van fer els actes de tancament de campanya per enviar els últims missatges als electors.

Que Europa respecti la decisió dels catalans el 9-N

El president de la Generalitat, Artur Mas, va demanar a Europa que respectés la decisió que prenguessin els catalans el 9 de novembre. En l’acte de tancament de campanya de CiU a Barcelona, Mas va posar en valor la cultura i la llengua catalana, l’economia, i el moviment democràtic que està vivint Catalunya. ‘I com que podem aportar tantes coses a Europa, què podem demanar? Podem demanar a aquesta Europa que considerem nostra i amiga que respecti la decisió democràtica i pacífica del poble de Catalunya quan es prengui a les urnes el 9-N’, va reclamar. Ara bé, també va fer una petició als catalans: ‘Us puc dir un cop més que ni ens arronsarem ni tirarem enrere, però necessitem i necessito al costat la gent del poble’.

‘Entre el 25 de maig i el 9 de novembre viurem una campanya permanent’

Ahir es va acabar la campanya electoral per a les eleccions europees del 25 de maig, però va començar la campanya per a la consulta del 9 de novembre. ‘Entre el 25-M i el 9-N viurem una campanya permanent’, va vaticinar el president d’ERC, Oriol Junqueras, en el míting de tancament de campanya a Terrassa. ‘Ens juguem el nostre futur. Gairebé ens ho juguem tot’, va sentenciar. Les referències a la consulta van ser constants. El cap de llista, Josep-Maria Terricabras, va afirmar que el 25-M Catalunya viuria la seva primera ‘victòria col·lectiva’ i la secretària general, Marta Rovira, va cridar a la participació per demostrar a Europa que els catalans volen tornar a votar.

‘Europa és dels ciutadans i es pot recuperar amb Primavera Europea’

El cap de llista de Primavera Europea, Jordi Sebastià (Compromís), va tancar la campanya amb dos actes, a la ciutat de Castelló i al barri de Russafa de València. Segons Sebastià, ‘acaba la campanya, una campanya intensa, il·lusionant, en la que Primavera Europea ha pogut explicar a la ciutadania quines són les seues propostes per a eixa Europa que volem, una Europa que canvie absolutament la seua direcció i que treballe per a rescatar persones’. ‘Mentre que el PPSOE s’ha dedicat a fer pantomimes teatrals, en les quals semblava que s’enfrontaven, però en realitat amagaven eixe pacte que tots sabem que és el que portaran a terme al parlament europeu, nosaltres sí que hem pogut dir la nostra, quines són les nostres prioritats: rescatar les persones, donar oportunitats als nostres joves, crear ocupació, apostar per una economia sostenible, productiva i deixar d’ajudar als especuladors i als qui ens han enfonsat’, va dir Sebastià.

‘O Schulz per pactar amb Merkel o Keller per canviar Europa’

El cap de llista d’ICV-EUiA a les eleccions europees, Ernest Urtasun, va fer triar a l’electorat d’esquerres en l’acte final de campanya celebrat ahir a Nou Barris. Urtasun va recordar una vegada més a tots aquells que s’havien mobilitzat al carrer per protestar contra les retallades en educació o sanitat, els desnonaments o l’estafa bancària que demà tenien una cita a les urnes. ‘Votar ICV-EUiA és fer un doble vot: pel dret a decidir i per un canvi de les polítiques econòmiques i antiausteritat’, va afirmar. ‘Votar-nos és l’avís als poderosos que s’ha acabat amb la impunitat’, va reblar la coordinadora nacional, Dolors Camats.

‘Frenar les polítiques de dretes de Mas i Junqueras’

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar que aquestes eleccions eren ‘molt importants per Catalunya’ perquè el resultat podia servir per ‘aturar les polítiques de dretes que fan Mas i Junqueras’ en una retallada als pressupostos, va dir, de 3.000 milions. La via per fer-ho és ‘sent forts els socialistes a Europa, que volem una Catalunya forta dins d’una Espanya federal i d’una Europa federal’. A l’acte final de campanya celebrat ahir, també van intervenir l’ex-ministra Carme Chacón, que va lamentar ‘no haver estat capaç de veure la crisi a temps (…) i de no donar respostes a temps’, i el candidat del PSC, Javi López, que va fer una crida a la participació per fer de les urnes les armes dels ciutadans.

‘El partit de la concòrdia a Catalunya’

El míting de final de campanya del PP va estar marcat per la constant apel·lació a aquells que volen que guanyi ‘la concòrdia’ que diuen que representen els populars i no els ‘radicals que els volen fer callar’. Els escarns, els atacs i les protestes van ser molt presents als discursos de la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, el número dos de la llista, Esteban González Pons, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i el candidat Santiago Fisas. A la sortida de l’acte, els 750 assistents a l’acte del PP es van trobar amb un centenar de manifestants de la PAH.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any