Els impulsors del multireferèndum decideixen desobeir

  • Malgrat la prohibició per part de la junta electoral i del Tribunal Suprem espanyol

VilaWeb
ACN-Redacció
23.05.2014 - 13:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els impulsors del multireferèndum del 25 de maig mantindran les urnes al carrer contra el ‘segrest de la democràcia’, malgrat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir aquesta votació perquè podria influir en els resultats de les eleccions europees. Els organitzadors ho han dit poc abans de fer-se pública la resolució del Tribunal Suprem d’un recurs de mesura cautelaríssima que havien presentat contra la decisió de la junta electoral. Però el Suprem l’ha desestimat, i ha donat la raó a la junta electoral.

Els convocants han cridat els ciutadans a participar en aquesta consulta tot i la ‘criminalització’ per part de les institucions, ja que la democràcia ‘no només consisteix en anar a votar cada quatre anys’.

Consideren que l’acord de la junta és un atac a les llibertats de reunió, expressió i participació i refusen de suspendre la convocatòria.

Recorden que la junta de Girona ja havia autoritzat el multireferèndum del 25 de maig perquè entenia que no alterava al desenvolupament normal de les eleccions. ‘L’única condició era que les meses fossin a una distància de cent metres dels col·legis electorals’, diuen.

Insisteixen que aquesta consulta ‘no pretén influir en cap cas en el sentit del vot dels electors’ i que no tenen voluntat d’intervenir en el procés electoral ni impedir el lliure accés dels votants als col·legis electorals. Ans al contrari, afegeixen, el multireferèndum és una crida a la participació ciutadana perquè expressi voluntats directes i no relacionades amb l’elecció de càrrecs electes.

Per tot plegat han decidit de recórrer contra la decisió al Tribunal Suprem i han demanat la suspensió cautelar de la resolució ‘fins a esgotar totes les vies legals possibles’.

Urtasun: ‘Jo aniré a votar igualment’

El cap de llista d’ICV-EUiA a les europees, Ernest Urtasun, ja va lamentar l’acord de la junta i va donar suport a la decisió dels organitzadors de mantenir la convocatòria. ‘Jo aniré a votar igualment’, va dir.

David Fernàndez: ‘Mirada inquisitorial, la de la junta electoral’

Per una altra banda, la CUP també ha sbuscrit el comunicat dels impulsors i ha fet una crida a intensificar els esforços per tirar endavant el multireferèndum. ‘Ni pensem demanar permís per posar urnes. Ni perdó per omplir-les de vots. Mirada curta, inquisitorial i borda, la de la junta electoral’, ha escrit David Fernàndez a Twitter.

Prohibició de la Junta Electoral espanyola

La Junta Electoral espanyola, en un acord signat el 19 de maig, prohibia el multireferèndum previst a diverses localitats de Catalunya els dies 24 i 25 de maig, en ocasió de les eleccions europees. La junta considera que la instal·lació d’urnes a prop dels col·legis electorals podria influir en els electors i, per tant, vulneraria l’article 53 de la llei electoral. Per aquest motiu determina que ‘les entitats convocants s’hauran d’abstenir de fer durant els dies de reflexió i votació de les eleccions al Parlament Europeu les activitats objecte d’aquesta consulta’.

Els organitzadors del multireferèndum volen instal·lar taules de votació en uns quants municipis per formular un seguit de preguntes i la junta considera que això ‘constitueix una activitat de naturalesa política susceptible d’exercir influència als electors’; que ‘afecta els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l’acte de votació’; i que, per tant, és ‘contrària a allò que disposen els articles 53 i 93 de la llei orgànica de règim electoral general’ (LOREG).

Els membres de la junta diuen que han tingut en compte el fet que ‘un dels convocants sigui un partit polític amb representació al Parlament de Catalunya’ –en referència a la CUP–, que, malgrat que ‘legítimament ha optat per no presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu’, no pot ‘esquivar la prohibició absoluta de realitzar cap acte de campanya o propaganda electoral’ el dia de la votació.

A més, dóna molta importància al fet que les preguntes que el multireferèndum vol proposar a la ciutadania ‘tinguin una indubtable naturalesa política i es trobin en el debat polític en aquesta comunitat autònoma o en les localitats afectades’. I posa d’exemple ‘les qüestions referides a la política agrícola o energètica, el pagament del deute públic, o la vinculació de les iniciatives legislatives populars’, a més de ‘projectes locals de parcs temàtics, de subministrament d’aigua o de construcció de línies d’alta tensió’.

Addueix com a element que justifica la naturalesa ‘polèmica’ del multireferèndum ‘el fet que els representants de diverses candidatures electorals (PP, PSOE, UPyD, Vox, Cilus) s’hi hagin manifestat contraris’. També apunta que ‘a partir de l’endemà de la votació la JEC no té res a objectar en la realització d’aquesta activitat’.

El Multireferèndum

El multireferèndum té el suport de més de quaranta col·lectius i entitats catalans i pretenia consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la llei d’ILP. A més, els ciutadans del Tarragonès, l’Alt i el Baix Camp haurien pogut respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt i el Baix Empordà sobre la MAT; i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei de subminstrament d’aigua.

La junta electoral ha fet pública la resolució en resposta a una petició de la junta electoral de Tarragona.

L’acord de la junta també recorda que aquest acte ‘no pot ser considerat com a referèndum ni com a consulta popular’, perquè ‘per rebre aquesta qualificació és necessari que siguin convocats per les autoritats públiques competents d’acord amb l’ordenament vigent’.

En canvi, sí que creuen que s’hi ha d’aplicar l’article 53 de la LOREG que assenyala que ‘no es pot difondre propaganda electoral ni fer-se cap acte de campanya fins que aquesta no hagi acabat legalment’, i que no es pot fer propaganda electoral de cap gènere ni als col·legis electorals ni al voltant’. Tampoc no és permesa la presència ‘dels qui puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret de vot’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any