Escola Valencian denuncia 21 ‘punts negres’ que vulneren el dret a l’ensenyament en valencià

  • Entre els quals, les escoles Bonavista i Martínez Valls d'Ontinyent · Xavi Castillo hi grava part d'un nou Veriueu-ho

VilaWeb
VilaWeb
Redacció / EP
15.05.2014 - 11:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha realitzat un informe (pdf) que assenyala un total de vint-i-un ‘punts negres’ en els quals les famílies ‘veuen vulnerat el seu dret de triar el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià’ per als seus fills.

L’entitat explica, a través d’un comunicat, que ha testat els centres que perden unitats educatives d’Infantil de tres anys en valencià per al curs que ve amb l’arranjament escolar de la Conselleria d’Educació amb la finalitat de recollir dades sobre l’oferta de places en valencià d’Infantil de tres anys i la demanda per part de les famílies durant el període de sol·licitud de matrícula.

En tots els centres afectats per la supressió d’unitats en valencià per al curs que ve ‘el resultat és que en el 97% de les escoles la xifra de demanda d’ensenyament plurilingüe en valencià supera la demanda de l’ensenyament en castellà’.

‘De tots els casos hi ha vint-i-un punts negres que posen en evidència l’atac a l’ensenyament en valencià per part de la consellera María J. Català i que estan a l’espera d’una solució oficial i escrita de la Conselleria d’Educació, ja que es vulnera el dret de les famílies a triar el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià per als seus fills i l’administració no garanteix aquest dret bàsic contemplat en l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià’, assegura el president d’Escola, Vicent Moreno.

Entre aquests ‘punts negres’ es troben els casos de les dues escoles d’Ontinyent mobilitzades des del març passat. Al CEIP Martínez Valls una família es quedarà sense poder triar aquesta escola que ofereix ensenyament en valencià per la supressió d’una unitat, ja que la demanda és de 29 places contra l’oferta que és de 28. Al Bonavista el cas és més escandalós, perquè sobre l’oferta de 28 places, la demanda ha estat de 35. Això, mentre els centres concertats locals no han completat la seua oferta en infantil de tres anys i no han sofert cap retallada d’unitats.

L’organització posa també com a exemple els casos de centres de Peníscola, Castelló, la Vall d’Uixó, la Vilavella, Nules, Orpesa, el Port de Sagunt, València, Alaquàs, Manises, Carlet, l’Alcúdia, l’Alcúdia de Crespins,Teulada, Pego, *Banyeres i Alacant.

Escola posa a la disposició de totes les famílies afectades la seua Oficina de Drets Lingüístics ‘per a defensar als tribunals el dret a triar l’ensenyament plurilingüe en valencià’. ‘Les famílies han demostrat a l’Administració que opten per l’escola pública en valencià. Si la Conselleria no rectifica portarem els 21 casos als tribunals’, avancen.

Així mateix, recorden que el 7 d’abril passat els serveis jurídics d’Escola van presentar al Tribunal Superior de Justícia valencià la petició de suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs que ve, petició sobre la qual encara no s’ha pronunciat.

Les tancades, també al Veriueu-ho!

Dimarts passat, l’equip de Pot de Plom va estar a Ontinyent on va enregistrar material per al seu programa de televisió per internet Veriueu-ho! Xavi Castillo es va trobar amb representants de les AMPA de les escoles Bonavista i Martínez Valls, als quals va fer entrevistes per a informar, a la seua manera, de les mobilitzacions de les dues escoles,

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any