El TC declara inconstitucional l’euro per recepta

  • El tribunal estima parcialment el recurs del govern espanyol i avala les taxes judicials catalanes

VilaWeb
ACN
06.05.2014 - 14:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional l’euro per recepta mentre que ha avalat la constitucionalitat de les taxes judicials catalanes, segons han confirmat fonts de l’alt tribunal. D’aquesta manera, ha estimat parcialment el recurs presentat pel govern espanyol contra l’establiment d’aquests dues taxes per part del Govern de la Generalitat. Ambdues taxes estaven paralitzades des del gener del 2013, quan el TC va admetre a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol, fet que va implicar la suspensió automàtica dels gravàmens. El Constitucional ha comunicat aquest mateix dimarts la decisió a les parts.

L’executiu de Mariano Rajoy va recórrer l’euro per recepta i les taxes judicials que van posar en marxa la Generalitat en considerar que envaïen les seves competències, trencaven la unitat de mercat i la igualtat en la prestació dels serveis públics. Quan el recurs va ser admès a tràmit, tots dos van quedar suspesos cautelarment a l’espera de la sentència del TC.

Amb aquesta decisió, el TC anul·la l’euro per recepta, una taxa sobre els medicaments que la Generalitat va posar en marxa el 23 de juny del 2012. Fins que va quedar suspès cautelarment, el gener del 2013, la Generalitat va recaptar 45,7 milions amb la seva aplicació, segons les dades que va facilitar el Departament de Salut. Aleshores, la conselleria va destacar que, si es comparava el segon semestre del 2012 -amb aplicació de la mesura, amb el mateix període del 2011, es va detectar un descens del 21% en el número de receptes.

L’euro per recepta també es va posar en marxa a la Comunitat de Madrid i el govern espanyol també el va recórrer. Tal com va passar amb la mesura aprovada a Catalunya, el TC va admetre el recurs d’inconstitucionalitat promogut pel govern espanyol i va suspendre cautelarment la mesura a Madrid, que continua pendent de sentència.

En canvi, el TC ha donat llum verd a les taxes judicials aprovades per la Generalitat i que també van ser recorregudes pel govern espanyol. D’aquesta manera, el Govern podrà tornar posar en marxa aquestes taxes, que havien entrat en vigor el 2 de maig del 2012, al mateix temps que el govern espanyol ja aplica les que va aprovar. La previsió de la conselleria era de recaptar entre 11 i 12 milions anuals. En els set primer mesos d’aplicació d’aquests gravàmens, del 2 de maig al 30 de novembre, la Generalitat va recaptar 6,1 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any