El Celler de Can Roca queda segon

  • El restaurant danès Noma, de René Redzepi, torna a la primera posició

VilaWeb
Montserrat Serra
28.04.2014 - 23:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot feia pensar que el Celler de Can Roca revalidaria la primera posició de la llista dels cinquanta millors restaurants del món, de la revista britànica Restaurant. Però, contra pronòstic, ha estat el Noma de René Redzepi, de Copenhaguen, que ha reconquerit la primera posició. De manera que en els dos primers llocs hi ha hagut un bescanvi. La tercera posició l’ha mantinguda l’Osteria Francescana de Massimo Bottura, de Modena (Itàlia). Amb tot, Jordi Roca ha estat proclamat millor pastisser. (Llista completa.)

En la quarta posició ha quedat Eleven Madison Park de Nova York, del xef Daniel Humm’s. El cinquè ha estat el restaurant londinenc Dinner by Heston Blumenthal. El Mugaritz, d’Andoni Luis Aduriz, de Sant Sebastià, que l’any passat ocupava la quarta posició, ha reculat fins a la sisena. La vuitena, com l’any passat, l’ocupa l’Arzak, de la mateixa ciutat. El restaurant de Quique Dacosta, a Dénia, que l’any passat va obtenir la vint-i-sisena posició, enguany ha reculat fins a la número quaranta-u.

Joan Roca havia estat prudent. Fa pocs dies que explicava: ‘Ser el primer restaurant del món és com si et donessin un Oscar. No sé si ho serem una altra vegada, però el fet important és haver-ho aconseguit. Enguany han coincidit moltes coses. Algunes no sabíem que passarien, algunes altres sí. Però estic convençut d’una cosa: que aquest any ho hem fet més bé que mai i que l’hem aprofitat bé. I sabem que aquesta distinció quedarà, independentment de què passi dilluns.’

Ser el millor restaurant del món aporta un gran prestigi per al restaurant, però també per al país que l’acull. I amb el país, els germans Roca s’hi han compromès. Un exemple: han aprofitat aquesta vetllada per fer campanya en favor de la candidatura de la cuina catalana com a patrimoni immaterial de la humanitat a la UNESCO, i també han promocionat la gastronomia i el turisme de qualitat de la Costa Brava.

Els germans Roca han anunciat que durant el mes d’agost i fins el 6 de setembre tancaran el restaurant i viatjaran a Mèxic, Perú i Colòmbia. En el balanç de l’any, han explicat que havien fet conferències i actes gastronòmics a dinou països diferents; en total, han dit, han recorregut 348.000 quilòmetres.

Han ideat 62 plats nous, 12 dels quals es van servir al banquet de El somni, l’òpera en dotze plats que es va fer a l’Arts Santa Mònica el 6 de maig de l’any passat. Ara, un any després, han presentat el llibre que aplega l’experiència i el 9 de maig s’estrenarà el film.

La consigna de tots els col·laboradors i amics dels germans Roca és clara: el somni continua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any