Gambús (UDC): ‘No ens ha de fer angúnia que la consulta es dilati’

  • Diu que la declaració unilateral 'es veuria de forma molt incòmoda a Europa'

VilaWeb
ACN
26.04.2014 - 12:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat d’UDC a les eleccions europees, Francesc Gambús, ha apostat perquè Catalunya ‘faci bé les coses’ en el procés del dret de decidir, perquè és precisament això el que la legitima de cara a l’exterior. ‘No ens ha de fer angúnia que la consulta es dilati o que les eleccions plebiscitàries es dilatin una mica en els terminis que es poden dilatar. L’important és fer les coses ben fetes, és el que ens legitimarà segur’, ha argumentat en una entrevista a l’ACN, on ha advertit que la declaració unilateral es veuria de forma ‘molt incòmoda’ per part dels estats europeus. ‘A mi no m’agradaria que es produís i crec que ha de ser l’últim escenari’, ha reblat.

Gambús, que fins fa pocs dies era el director general d’Afers Exteriors del Govern, ha fet èmfasi en la necessitat que Catalunya sigui ‘molt escrupolosa’ en tots els passos per fer la consulta, com ja va ho ser anant al Congrés el 8 d’abril per demanar la transferència de la competència per organitzar un referèndum. En aquest sentit, ha remarcat que la Llei de consultes que està preparant el Parlament ha de ser ‘impecable’, i si està trigant a aprovar-se és precisament perquè s’està anant amb molta cura per no donar cap excusa per recorre-la al Tribunal Constitucional (TC). ‘El que ens legitima és fer-ho bé i no fer-ho de pressa’, ha insistit.

És més, ha indicat que no ha de fer ‘angúnia’ que aquesta escrupolositat acabi dilatant el procés, perquè el que cal ara és ‘perseverança i paciència’, i ha assenyalat que una declaració unilateral ha de ser l’últim dels últims escenaris. Al seu parer, seria una ‘demostració d’impaciència’ i no es veuria amb bons ulls des dels estats veïns. Catalunya, ha continuat, ‘ha d’estar disposada a dialogar amb tothom tot el temps’ que calgui, perquè és la ‘part dèbil del procés’ tot i la força de la seva transversalitat. ‘El que ens enforteix és fer les coses ben fetes i tenir paciència, tenir molta paciència’, ha reiterat un cop més.

Sobre el paper d’entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Gambús ha celebrat que hi hagi aquesta pressió social, però alhora ha apuntat que ‘les institucions no s’han de deixar empènyer’, sinó que han de seguir el seu ritme.

Si Gambús ha defensat ‘fer les coses ben fetes’, també ha apostat per explicar constantment a tots els interlocutors de la Unió Europa i de la comunitat internacional les raons que mouen el poble català a demanar una consulta sobre el seu futur. Al seu parer, aquestes gestions s’han de fer ‘com més discretes millor’, i cal estalviar-se qualsevol polèmica en públic amb estats o institucions europees sobre escenaris hipotètics.

Explicar el procés dins del Partit Popular Europeu

Precisament, després que el candidat del Partit Popular Europeu a la presidència de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, advertís que una Catalunya independent no seria acceptada per la UE, Gambús ha remarcat que això són declaracions en campanya electoral, mediatitzades per un determinat mitjà de comunicació, i el que valdrà és la posició oficial que expressió la Comissió quan se li plantegi el cas concret sobre la taula. ‘Jo em quedo amb l’enèsima apel·lació al diàleg’, ha dit.

De fet, si Gambús és escollit eurodiputat, formarà part de la mateixa família política que Juncker, el Partit Popular Europeu. Ha defensat la candidatura de l’exprimer ministre de Luxemburg perquè concep la construcció d’Europa com Unió, i fins i tot com CiU, una ‘unió política, federal, molt més social del que és’. ‘I en relació al dret a decidir, haurem d’aprofundir en les converses amb ell per acabar de calibrar on estem situats tots plegats’, ha afegit.

El democratacristià ha assegurat que se senten ‘còmodes’ en aquest grup, i ha recordat que van començar a formar-ne part quan encara ni existia el PP. Al seu parer, és ‘imprescindible’ que en qualsevol grup, també en el popular, hi pugui haver una veu catalana que expliqui com es veuen les coses des de Catalunya, i que els partits que en formen part no només rebin la visió del PP.

El procés pot sortir debilitat en funció de com vagin les europees

El candidat d’UDC a les eleccions europees ha advertit que el procés pot sortir ‘debilitat’ en funció de com vagin aquests comicis, i ha dibuixat un doble perill. ‘El que debilitarà de debò el procés és una baixa participació’, ha dit en primer lloc, per afegir com a segon concepte que les forces que donen suport al procés i al lideratge d’Artur Mas tinguin un mal resultat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any