El PSC proposa un sistema electoral de doble vot però amb recompte únic a tot el territori

  • No marca un nombre fix de diputats per a cada demarcació, cosa que no agrada a CiU

VilaWeb
ACN
24.04.2014 - 20:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC ja han fet la seva proposta en ferm de sistema electoral. Els socialistes han enviat aquest a la resta de partits una fórmula que estableix un sistema basat en l’alemany i amb doble vot. D’una banda, hi hauria 57 districtes territorials que elegirien el seu diputat de manera uninominal, i un altre que triarien els catalans residents a l’exterior. Però el repartiment inicial de diputats entre els partits es faria en base al recompte nacional sencer, a tot el territori, cosa que no agrada a CiU i tampoc, previsiblement, als altres partits. El PSC proposa, per a ponderar el vot territorialment, una fórmula de compensació, tant per a aquells partits que no tinguin escons uninominals com per als territoris amb menys pes. La fórmula, però, no deixa preestablerts quants diputats hi haurà d’haver de manera fixa per a cada demarcació.

Des que es va tancar formalment la ponència sobre la llei electoral i els partits van decidir de mantenir reunions discretes per arribar a un acord, aquesta és la primera proposta que fa pública una formació. Segons els socialistes, aquest sistema és més proporcional, més directe, equilibrat territorialment i senzill per a l’elector.

La fórmula del PSC comença fent un recompte nacional per establir quants diputats obtindria cada partit d’entrada, abans de les correccions compensatòries. Per exemple, si una formació aconsegueix un determinat percentatge de vots a tot Catalunya, rebria el mateix percentatge de diputats d’aquest recompte inicial. El total de diputats abans de la ponderació és de 116: 58, escollits a través d’un vot nominal per districtes (d’uns 130.000 habitants de mitjana) i la resta, provinents del recompte del segon vot, en una papereta de llista tancada, com fins ara.

La suma dels diputats de les dues votacions és 116. De manera que queda un coixí de 19 escons –fins a 135– que servirien per fer correccions de proporcionalitat, territorialitat i equilibri.

Sistema de compensació

D’una banda, d’aquí sortirien els diputats que algun partit podria necessitar si hagués aconseguit més escons uninominals que els que el recompte nacional li atorga com a totals. Si un partit, per exemple, obté 22 diputats uninominals als districtes, però la fórmula de repartiment d’escons segons els vots aconseguits pel partit a tot Catalunya li n’atorga 20, els dos que li falten sortirien d’aquest coixí sobrer. La resta servirien per a fer un repartiment proporcional entre els partits que no haguessin tingut diputats uninominals de més i s’haurien de destinar obligatòriament a diputats dels territoris infrarepresentats, d’acord amb els seus resultats.

Tot i que el recompte de vots inicial és únic per a tot Catalunya, la proposta del PSC estableix set demarcacions: Girona; Lleida, Pirineu i Aran; Tarragona i Ebre; Catalunya Central; Metropolitana Est; Metropolitana Oest; i ciutat de Barcelona ciutat. I cadascuna es divideix en districtes més petits per escollir els uninominals. Els partits, a més, presentarien les candidatures de partit de manera territorialitzada, com passa ara amb les quatre províncies, per poder tenir una llista de la qual s’escollirien els diputats en els repartiments d’escons sobrers.

Les discrepàncies

El PSC assegura que les negociacions encara no han culminat. Però ja avancen que, tot i estar disposats a modificar aspectes de la proposta, no votaran cap llei ni sistema que no prevegi el doble vot i que no impliqui un augment en la proporcionalitat.

CiU, en una primera reacció a cop calent, ha dit que no els agrada ni el recompte nacional per a repartir els escons inicialment ni el fet de no preestablir un nombre determinat per demarcació territorial. Asseguren que la fórmula socialista podria implicar una pèrdua de 6 a 8 escons per a Girona, Tarragona i Lleida respecte dels que hi ha actualment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any