Dirigents del PSC, PP, C’s, Vox i UPyD, junts a la presentació de Societat Civil Catalana

  • L'entitat anuncia una quinzena de mobilitzacions anti-independentistes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
23.04.2014 - 21:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Teatre Victòria s’ha s’ha omplert avui a l’acte de presentació de Societat Civil Catalana, entitat nascuda amb la intenció de mobilitzar tots aquells catalans contraris al sobiranisme, la consulta i el procés nacional. Tot i quedar al marge dels partits polítics, a l’acte s’han vist dirigents i militants del PSC, PP, C’s, UPyD i Vox, que s’han sumat als principis de l’entitat de reclamar ‘una Catalunya oberta en una Espanya de tots’. Josep Ramon Bosch, un dels impulsors, ha detallat a l’ACN que Societat Civil Catalana prepara una gran manifestació anti-independentista a Tarragona per a l’Onze de Setembre, un acte festiu per Sant Joan, i una quinzena d’actes més fins a 2015.

Societat Civil Catalana crida els catalans no sobiranistes a mobilitzar-se sense por, a sortir al carrer contra la independència i a expressar que hi ha molts ciutadans ‘orgullosos de sentir-se catalans i espanyols’. Amb aquesta proclama, l’entitat es va presentar oficialment ahir al Teatre Victòria de Barcelona.

Prèviament, Josep Ramon Bosch, un dels primers impulsors, explicava a l’ACN que l’entitat pretenia fer visibles la majoria de catalans que no van a favor ‘del procés de ruptura d’Espanya ni de Catalunya’, i que volen evitar-lo: ‘Volem mobilitzar la gent, que surti al carrer, de manera festiva, amb un somriure d’orella a orella, en català.’

SCC, va dir, ja prepara ‘quinze actes públics, previstos en el nostre full de ruta fins el 2015’. Els principals seran un acte al voltant de Sant Joan i una gran manifestació a Tarragona l’11 de setembre.

A més, també sospesa de fer actes públics a la resta de l’estat espanyol: ‘Volem explicar als catalans que no ens convé la independència, però també volem explicar a la resta d’espanyols que tenim una llengua que s’ha de respectar i que tenim una cultura dins una nació que és Espanya’, va dir Bosch.

Durant la presentació d’ahir, es van llegir poemes amb referències a la unitat i la concòrdia i es va poder veure un vídeo amb testimonis dient, en català i castellà, que se sentien catalans i espanyols i que la independència era un greu error; i fent proclames en favor de la mobilització perquè els qui no volen la independència es facin veure.

El vídeo es va acabar amb el lema ‘Per una Catalunya oberta en una Espanya de tots. Mobilitza’t, mou-te amb nosaltres’. Tot seguit va començar a parlar José Rosinyol, president de la junta provisional, que va dir que més de vuit mil persones ja havien signat el manifest de Societat Civil Catalana: ‘És un orgull veure que la gent es mobilitza per una societat que inclogui tothom. […] Ningú no pot pretendre que ens sentim estrangers en la nostra terra’, va dir. I va explicar el capteniment de l’entitat d’aquesta manera: ‘Mai no farà política, mai no dirà als partits què han de fer o han de dir; però estarà molt atenta perquè ningú no instrumentalitzi la democràcia ni les institucions, que són de tots.’

Després, tres membres van llegir en català, espanyol i aranès el manifest fundacional de Societat Civil Catalana. Ací hi hagué aplaudiments i crits, en espanyol: ‘No nos engañan, Catalunya es España’, la mateixa proclama que es fa servir en actes, protestes i fins i tot accions violentes antiindependentistes.

Joaquim Coll, José Domingo i Josep Ramon Bosch, els tres principals impulsors de l’entitat, van fer els discursos següents, en què cridaren a la ‘mobilització per evidenciar que som molts els qui volem evitar la il·legalitat, la desfeta i la ràbia’. Domingo va dir: ‘No estem disposats a renunciar a participar en la vida econòmica, política, cultural i fins i tot esportiva d’Espanya. Continuarem anomenant compatriotes la resta dels espanyols.’ I Coll afegí: ‘Volem que la consulta sigui innecessària, perquè és estúpid votar si un es tira per la finestra.’

PPC, Ciutadans, PSC, UPyD i VOX

Tot i que els partits contraris al sobiranisme havien pactat de no enviar cap dirigent de primera fila a l’acte, s’hi van veure cares conegudes: dirigents i militants del PPC, el PSC, Ciutadans, Vox i UPyD. Gent com Joan Rangel (PSC); Carmen de Rivera, Matías Alonso o Carina Mejías (Ciutadans); Andrea Levy i María Ángeles Esteller (PPC); Ramón de Veciana (UPyD); i Santiago Abascal (Vox) van seure als primers rengles del teatre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any