Jaume Cabré a Mas: ‘No us arronseu, president. No esteu sol: som cada vegada més i més il·lusionats’

  • En el lliurament de les Creus de Sant Jordi, ahir al vespre

VilaWeb
ACN
23.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar ahir al vespre la Creu de Sant Jordi 2014 a vint-i-set persones i a quinze entitats que s’han destacat per la defensa de la identitat de Catalunya o en l’àmbit cívic i cultural. Entre els distingits, hi havia Jaume Cabré, Vicky Peña, Suso de Toro, Josep Maria Martí i Martí, Lluís Pagès, i els sindicats CCOO i UGT. Cabré va intervenir en nom de tots els distingits però va traslladar al president, a títol personal, el següent missatge: ‘No us arronseu, president Mas. Hi ha molta gent al costat vostre o vós sou al costat de molta gent. No esteu sol, no estem sols: som molts i cada vegada més; som més i més il·lusionats.’

En la intervenció, Jaume Cabré va parlar de ‘la vitalitat cívica i cultural de Catalunya que representen els guardonats’. I va destacar que, a més dels vint-i-set guardonats a títol personal, es premiaven quinze entitats. ‘I cap entitat no es fa sola ni es manté viva sense ningú que hi posi vida cada dia. Sempre hi ha persones que hi deixen la pell’, va afegir.

Al final de la intervenció, va dir: ‘Som capaços de moltes coses perquè tenim un somni al davant. Al davant, no a l’horitzó. El davant el tenim a tocar i en això hi ajuden les entitats i persones guardonades avui, que no són les úniques.’ Cabré també va expressar un missatge a títol personal adreçat al president, amb una referència a les paraules de l’empresari Víctor Grífols, que va demanar a Mas que tirés endavant i no s’arronsés: ‘No us arronseu, president Mas –va dir ahir Cabré–. Hi ha molta gent al costat vostre o vós sou al costat de molta gent. No esteu sol, no estem sols: som molts i cada vegada més; som més i més il·lusionats.’

Les Creus de Sant Jordi

Les vint-i-set persones que han rebut la distinció enguany són el compositor Xavier Benguerel; la fotoperiodista Joana Biernés; el filòleg José Manuel Blecua; la jurista Alegría Borràs; el promotor cultural Josep Maria Busquets; l’escriptor Jaume Cabré; l’agent comercial Aureli Casabona; l’executiu Enric Crous; l’escriptor Suso de Toro; l’actriu Vicky Peña; el cartellista Macari Gómez; la pedagoga Rosa Gratacós; el farmacèutic Joan Josep Guinovart; el sacerdot Joan Llort; el fotògraf Marià-Ignasi Marroyo; el periodista Josep Maria Martí i Martí; el geògraf Ricard Masó; la joiera Rosa Maria Oriol; l’editor Lluís Pagès; el promotor cultural Francesc Panyella; el pedagog Enric Puig; el monjo i historiador Hilari Raguer; la promotora social Mercè Riera; el metge Josep Maria Sala i Xampeny; i el realitzador de televisió Sergi Schaaff.

A més, també es va atorgar la distinció, a títol pòstum, al promotor social Lluís Martí i Bosch i al pallasso Joan Montanyès, ‘Monti’, que es van morir l’any passat.

Entitats

Les quinze entitats guardonades han estat el Casino Llagosterenc, CCOO, Coral Llessamí, els Pescadors de l’Escala, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació de la Salut Mental de Catalunya, la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, la Fundació Oncològica Infantil Enriqueta Villavecchia, la Fundació Vidal i Barraquer, l’Institut d’Estudis Penedesencs, l’Institut Pere Mata, l’Organització Catalana de Trasplantaments, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Societat Coral Diana i UGT.

L’acte d’ahir al Palau de la Generalitat l’obrí un parlament del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va remarcar que els guardonats havien contribuït a fer de Catalunya un país més culte. ‘Un país culte progressa millor amb més benestar, més cohesió, més participació, pluralisme i més qualitat democràtica. Un país culte fa més sòlida la seva singularitat i aprofundeix la seva universalitat’, va remarcar.

A continuació el secretari de Govern, Jordi Baiget, va llegir el decret de concessió de les Creus de Sant Jordi i el president va lliurar els guardons a les personalitats i entitats. Va cloure l’acte el president Mas, després de la intervenció de Cabré.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any