CiU i PSC, a prop de consensuar una nova llei electoral

  • Basada en una doble votació per partit i per diputats, segons Catalunya Informació

VilaWeb
Redacció
21.04.2014 - 13:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i el PSC han fet grans avenços en la negociació d’una nova llei electoral catalana, segons que ha informat Catalunya Informació. Ambdós partits ja han acordat un sistema de doble vot amb dues urnes als col·legis electorals. L’una serviria per a elegir el partit polític que volen que els governi i en l’altra s’hi dipositarien les paperetes amb el nom dels diputats de cada territori pereferits pels votants d’aquella demarcació.

És previst que en els pròxims dies el PSC faci una proposta amb set demarcacions electorals, en comptes de les quatre actuals, renunciant així a una de les seves reivindicacions, la circumscripció única, que CiU no volia acceptar. És possible que les noves demarcacions es corresponguin a la distribució per vegueries que quedà paralitzada anys enrere, però no és segur.

Un escó per a l’Aran i un altre per als catalans residents a l’estranger

El que sí sembla clar és que es reservarà un escó per un diputat de l’Aran i un altre per al vot dels catalans a l’estranger. Segons les primeres informacions, s’establirà un mecanisme per compensar el pes territorial dels partits.

Entre cinquanta i seixanta diputats elegits per petits districtes territorials

‘Es pot produir que un determinat partit tingui més diputats elegits per districte que els que li tocarien en funció de la seva representativitat a nivell català. Aleshores hem de tenir una bossa de diputats per compensar els partits que no treuen diputats de districte’, ha dit Miquel Iceta en declaracions a Catalunya Informació.

La idea és dividir el país entre cinquanta i seixanta districtes territorials, on s’elegiria un diputat de proximitat. La resta, fins a completar els 135 parlamentaris, vindrien dels vots a les llistes dels partits per demarcacions, com fins ara.

‘Crec que la oportunitat és a tocar de dits i que no l’hauríem de perdre’, ha dit Miquel Iceta, que ha fet una crida a la resta de partits per afegir-se a un gran acord per a la nova llei electoral. Els contactes dels grups es reprendran a principis del mes que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any