La Diputació de Barcelona reivindica l’obra de la Mancomunitat amb una exposició i l’edició d’un llibre

  • Salvador Esteve subratlla que l'objectiu d'ambdues institucions és el mateix: el benestar de la gent

VilaWeb
ACN
19.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diputació de Barcelona reivindica l’obra de la Mancomunitat amb l’exposició ‘Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya‘ i l’edició del llibre ‘La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1925. El primer pas vers l’autogovern des de la desfeta de 1714‘, d’Albert Balcells. El president de la Diputació, Salvador Esteve, ha encapçalat la inauguració de la mostra i la presentació del llibre, i ha subratllat que ambdues institucions comparteixen objectiu: ‘La Mancomunitat va ser un model de fidelitat al país, progrés dels pobles i benestar de la gent. La Diputació de Barcelona té com a principal objectiu el benestar de la gent a través del suport als nostres ajuntaments, els primers servidors de la societat’.

Esteve ha remarcat que la Diputació i la resta del teixit institucional de Catalunya són ‘hereus de tot el que va fer la Mancomunitat’ en els seus anys de vida, i han fet de ‘garants i de continuadors’ d’una part important del seu llegat. Ha citat les biblioteques populars, els ensenyaments tècnics i l’escola industrial com a exemples de serveis ‘que encara estan en funcionament i que en bona part depenen de la Diputació’.

De fet, moltes entitats i institucions que ara existeixen van ser creades per la Mancomunitat, com és el cas de la Biblioteca de Catalunya, el primer servei meteorològic, la primera escola catalana d’art dramàtic o el recinte de la Maternitat.

Emmarcada en la celebració del centenari de la Mancomunitat, l’exposició, situada al vestíbul de la Diputació de Barcelona fins al 31 d’octubre, consta de cinc plafons que expliquen la federació voluntària de les quatre diputacions catalanes, el lligam entre municipalisme i nació com a dos dels grans eixos de l’obra política de Prat de la Riba, la intensa activitat de la Mancomunitat dirigida a millorar les condicions de vida de tots els habitants, l’ambiciosa aposta pel coneixement i a innovació i, la figura de Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat.

Entre els objectes que s’exposen destaca el retrat a l’oli d’Enric Prat de la Riba i la seva taula del despatx, així com la pintura sobre tela ‘Ja sou de l’Associació protectora de l’Ensenyança Catalana?’, de Josep Obiols Palau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any