La Comissió insisteix que ja respondrà sobre Catalunya quan hi hagi ‘un cas precís’

  • Homs recorda que l'opinió d'un portaveu de la CE no és la posició oficial de la UE

VilaWeb
ACN
15.04.2014 - 15:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha evitat avui de valorar l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional i ha reiterat el posicionament genèric sobre les conseqüències de la independència d’un territori d’un estat membre. ‘Si una part d’un territori d’un estat membre deixa de formar-ne part perquè s’independitza, els tractats deixaran d’aplicar-se en aquell territori’, ha declarat el portaveu comunitari Alejandro Ullurzun. És la resposta de manual que la comissió ha vingut oferint; ha destacat que la CE només ‘expressarà la seva opinió sobre les conseqüències legals sota dret comunitari a petició d’un estat membre que detalli un escenari precís’.

‘Un nou estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte a la UE i els tractats ja no s’aplicarien en el seu territori des del dia de la seva independència’, ha dit el portaveu Ullurzun.
Segons el portaveu, la Comissió Europea ha vist les informacions publicades a la premsa sobre l’informe del CATN, però no té ‘cap comentari específic’ a fer-ne.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha remarcat que l’opinió expressada per un portaveu de la Comissió Europea sobre Catalunya no és la posició oficial de la Unió Europea, sinó que són simplement ‘opinions, comentaris absolutament legítims’. Homs ha reconegut que no entén que la CE hagi dit que no es pronunciarà oficialment fins que no ho demani un estat membre i vagin sortint opinions. ‘És una mica sorprenent’, ha dit. En tot cas, ha reconegut que ell voldria que Espanya demanés una postura oficial abans de la consulta del 9 de novembre, però ha augurat que no ho farà perquè seria reconèixer que admeten la possibilitat de la consulta i de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any