Els Dracs de Sant Jordi, literatura ferotge en català

  • Aquest any Catalunya Ràdio i Núvol hem consensuat conjuntament l’alineació d’aquest Sant Jordi, una llista d’onze autors que podrien ser la revelació del dia del llibre, els Dracs de Sant Jordi

VilaWeb
Redacció
17.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sovint hi ha llibres més mediàtics que d’altres i, certament, hi ha obres que valen molt la pena i que corren el risc de passar desapercebudes per ser poc comercials, terriblement innovadores o d’autors novells. Vet aquí les onze propostes salvatges i trencadores que us fem des de Catalunya Ràdio i Núvol. Són els dracs literaris de Sant Jordi. I pugen amb força. La Laura Basagaña us els presenta.

Arribem a la seu de Catalunya Ràdio amb força temps i voltem per l’edifici. Aquí hi ha l’equip de La Tribu (i veiem un Xavi Rosiñol concentrat i amb un somriure inspirador), allà baix apareix una Sílvia Cóppulo ràpida com una fletxa i molt natural, amb poc maquillatge; més enllà l’equip de Catalunya Música: la Montse Camps, redactora dels Serveis Informatius de Cultura, és qui ens fa la ruta turística. El primer Drac amb qui em topo és en Sergi Pons Codina, autor de l’aplaudida Mars del Carib (Edicions de 1984). Duu gorra, una samarreta esportiva d’on sobresurten uns braços tatuats i un posat expectant. Sento algú per darrere que diu: Ostres! Em pensava que era un tècnic! Com que anava amb la gorra, no he vist que era en Sergi Pons! Més tard, apareix en Maiol de Gràcia, autor de La Peixera (Edicions del Periscopi). Arriba amb cara d’estar mig-nerviós, mig-relaxat.  Vesteix casual. Després treu el cap en Yannick Garcia, guanyador del Documenta amb La nostra vida vertical (L’Altra Editorial), amb camisa de quadres.

La Sabaté, somrient, ens ensenya orgullosa l’edició del llibre i aviat parlem amb ella dels temes de la seva novel·la: el pas del temps, la soledat, les tristors. “És un llibre que parla de la vellesa i potser no és un tema tan comercial com d’altres”, encara que va guanyar el Premi Marian Vayreda 2013 i ha rebut elogis importants com el de Mita Casacuberta.

Ben aviat aterren la resta d’autors: la poeta Gemma Casamajó, el dramaturg  i escriptor Albert Pijuan, i el poeta i narrador Lluís Calvo. Casamajó ha publicat el poemari Terra campa, amb Pagès Editors. Pijuan ha debutat com a novel·lista amb El franctirador amb Angle EditorialI el poeta Lluís Calvo ens ha sorprès amb L’endemà de tot (Raig Verd), una crònica que viatja a través del temps i aprofundeix en l’amistat, els canvis socials i s’endinsa en els antigues muralles de Ciutat Vella.

Llegiu l’article complet, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any