S’ha mort l’escriptor i historiador Albert Manent

  • Fou guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes del 2011

VilaWeb
Redacció
14.04.2014 - 22:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i historiador Abert Manent, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 2011, s’ha mort avui a l’edat de 83 anys. Lluitador antifranquista, fou un dels fundadors de la revista Serra d’Or. També va ocupar càrrecs de responsabilitat a la Generalitat, en el Departament de Cultura del primer govern de Jordi Pujol, que va dirigir Max Cahner.

Entrevista en vídeo: Albert Manent: ‘A mi, em feien servir d’observador’ (30.5.2011)

Nat a Premià de Dalt (Maresme) el 23 de setembre de 1930, era fill de Marià Manent i Cisa (1898-1988), també escriptor. Fou guardonat el 1985 amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Albert Manent es va destacar en el camp de la poesia, la narrativa, l’assaig i la història.

De jove havia militat en el moviment universitari catalanista: va ser redactor de la revista cultural clandestina i universitària Curial i el 1949 va participar en la publicació d’una ‘Antologia Poètica Universitària’. Va intervenir activament en la resistència contra el franquisme; fou un dels fundadors de Serra d’Or i, més endavant, amb Josep Benet, va ser un dels cofundadors de les Edicions Catalanes de París. Va publicar una cinquantena de llibres, més de mil articles en diaris i uns quatre-cents articles en revistes especialitzades. Entre el 1980 i el 1988 fou director general de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aleshores dirigit per Max Cahner.

Del 2000 al 2001 va ser director del Centre d’Història Contemporània i president de la Fundació Salvador Vives Casajuana. Així mateix, va presidir la Societat d’Onomàstica des que es va fundar, el 1980, fins al 2010. Va col·laborar en diversos mitjans de premsa escrita, especialment Serra d’Or, Avui i nombroses capçaleres de la premsa local i comarcal. És considerat un important coneixedor del Noucentisme català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any