Una eurodiputada nord-catalana del PPE diu que la porta de la UE ‘no és tancada’ a una Catalunya independent

  • La perpinyanesa Maïté Sanchez-Schmid, de la UMP, recorda que Europa respecta 'la voluntat dels pobles' i que també respectarà què decideixin els catalans a les urnes

VilaWeb
ACN
13.04.2014 - 09:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Maïté Sanchez-Schmid, eurodiputada nord-catalana per la UMP, assegura que Europa ‘mai no ha tancat la porta’ a una eventual Catalunya independent. Recorda que si els actuals tractats no preveuen l’adhesió de nous països que abans formaven part d’un estat membre és perquè fins ara no s’ha donat el cas, però que arribat el moment l’organisme s’adaptarà al nou escenari ‘com ha fet des de la seva fundació’.

L’eurodiputada perpinyanesa afegeix que Catalunya ‘reuneix tots els factors’ perquè en cas de demanar l’ingrés a la UE sigui ‘molt ràpid’. A més, afegeix que Europa respectarà el resultat dels referèndums escocès i català perquè no pot anar en contra de ‘la voluntat dels pobles’.

Sanchez-Schmid apunta que parlar en aquests moments de la incorporació d’una eventual Catalunya independent a la UE ‘es fa difícil’ perquè els tractats no preveuen aquesta possibilitat, però que això no vol dir que no sigui possible. En aquest sentit, recorda que la UE actual no té res a veure amb la Comissió Econòmica Europea que es va crear el 1957 amb el Tractat de Roma, i que com ha fet sempre, continuarà evolucionant ‘a còpia d’integrar als nous tractats les novetats i els canvis’ que generen els seus vint-i-vuit estats membres en una societat en constant canvi.

Sobre les paraules del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en què afirmava que una Catalunya independent quedaria fora de la UE, Sanchez-Schmid les justifica pel fet que mai fins ara no s’havia parlat de l’adhesió d’un nou país a la UE que abans formés part d’un dels seus estats membres, però que això no vol dir ‘que la porta d’Europa sigui tancada’. De fet, recorda que la UE ‘respecta la voluntat dels pobles’ i més, afegeix, quan ‘s’expressa de manera democràtica i pacífica’.

Sanchez-Schmid creu que els referèndums escocès i català que tindran lloc amb dos mesos de diferència a l’últim trimestre de l’any obligaran la UE a posicionar-se. ‘Cal esperar a saber-ne els resultats per introduir aquest debat a l’agenda europea’, assegura, i veure si cal modificar l’actual tractat per permetre l’entrada de nous països membres.

L’eurodiputada nord-catalana apunta també que el cas de Croàcia, tot i que molt diferent del català, demostra que la UE ‘té la porta oberta’ a l’adhesió de nous estats. És més, afirma que si bé Croàcia ha trigat deu anys a ésser admesa des que va demanar-ne l’ingrés, en el cas català el procès ‘podria ésser molt més ràpid’. Ho justifica pel fet que Catalunya reuneix totes les condicions objectives per a ésser un membre de ple dret. Així, enumera que és una regió amb una economia molt forta, que té una vocació europea fora de tot dubte i que compta amb una organització administrativa solvent.

Per últim, Sanchez-Schmid puntualitza que, en tot cas, no serà Europa qui decidirà si Catalunya ha d’ésser independent o no perquè és ‘una qüestió interna’ que han de negociar l’estat espanyol i Catalunya. Amb tot, reconeix que des de l’exterior no s’entendria que si el poble català s’expressa democràticament a les urnes no es tingués en compte la seva opinió.

Eurodiputada de l’any 2014

La perpinyanesa Maïté Sanchez-Schmid, elegida diputada europea de l’any 2014 per la publicació anglesa ‘Parliament Magazine’, repeteix com a candidata de la UMP a Catalunya de Nord a les eleccions europees que tindran lloc el mes de maig vinent ocupant la tercera plaça de la llista Gran Sud. Sanchez-Scmid, que també és regidora a l’Ajuntament de Perpinyà, apunta que els desafiaments d’Europa els cinc anys vinents passen per lluitar contra la desocupació, estabilitzar l’economia de la zona euro i ‘reconciliar’ els ciutadans amb les institucions europees.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any