Els federalistes guanyen les eleccions del Quebec per majoria absoluta

  • Derrota estrepitosa del Partit Quebequès, que perd 24 diputats · Philippe Couillard, del Partit Liberal, serà el nou primer ministre

VilaWeb
Redacció
08.04.2014 - 08:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Liberal del Quebec (PLQ) ha guanyat les eleccions del Quebec amb majoria absoluta, amb setanta diputats (vint més que en les passades eleccions) dels 125 diputats del parlament del Quebec, l’Assemblea Nacional. El partit de govern, per la seva banda, el Partit Quebequès (PQ), ha obtingut només trenta escons (vint-i-quatre menys dels que tenia fins ara). D’aquesta manera, amb la contundent i per a molts inesperada derrota del PQ, queda descartat un possible referèndum d’independència sobre el qual s’havia especulat. El PQ, de fet, havia convocat les eleccions fa un mes, tan sols dos anys després d’haver-les guanyat, amb el propòsit d’obteinr una majoria encara més clara per a poder convocar el referèndum. Amb tota probabilitat, el cap del PLQ, Philippe Couillard, es convertirà en el proper primer ministre quebequès.

El partit nacionalista conservador Coalition Avenir Québec (CAQ) ha passat de 19 a 22 escons mentre que els independentistes d’esquerra del Quebec Solidaire (QS) han guanyar un escó i ara tindran tres diputats. La fins avui primera ministra del Quebec, Pauline Marois, que va fer història el 2012 en guanyar les anteriors eleccions i esdevenint la primera dona cap de govern del Quebec, ja ha reconegut la derrota i ha anunciat la seva dimissió com a líder del PQ. Marois també ha fet una apassionada defensa de la llengua francesa i ha sol·licitat la defensa de l’idioma a Amèrica del Nord.

Per la seva part, Couillard, el futur primer ministre, ha dit que el Quebec necessita una reconciliació’ després d’una dura campanya electoral i ha assenyalat que es concentrarà en ‘economia i ocupació’ deixant clar que el seu govern no té cap interès a dedicar temps i esforços a l’ideal sobiranista. El primer ministre canadenc, el conservador Stephen Harper, ha dit en un comunicat que ‘els resultats demostren clarament que els quebequesos han rebutjat la idea d’un referèndum’ d’independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any