Amnistia Internacional demana a Espadaler una investigació independent sobre la mort de dos ciutadans mentre eren detinguts

  • El conseller descarta suspendre els agents

VilaWeb
Redacció
04.04.2014 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amnistia Internacional (AI) ha enviat aquest divendres una carta al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, per a demanar-li que es faci una investigació ‘independent, exhaustiva i imparcial’ dels dos casos d’homes morts quan eren reduïts pels mossos d’esquadra aquests dimecres i dijous a Barcelona i  Salou. AI recorda que a l’octubre també va morir en circumstàncies similars l’empresari Juan Andrés Benítez al barri del Raval barceloní. Per això, demana revisar els protocols d’actuació de la policia catalana i que es creï un mecanisme independent d’investigació, ‘no només per depurar responsabilitats’ si se’n determinen, sinó també per fer recomanacions que evitin fets similars.

En els últims anys, AI ha criticat la manca de mecanismes o procediments interns ‘eficaços, imparcials i independents’ que garanteixin investigacions exhaustives i sense retards dels casos de possibles violacions dels drets humans per part d’agents policials. L’entitat també recorda que el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa ha recriminat a l’estat espanyol les deficiències en la investigació d’aquests casos. Segons AI, les investigacions ràpides i independents són fonamentals per ‘trencar el cercle d’impunitat que acostuma a afectar els casos de maltractament per part d’agents policials’.

Espadaler descarta suspendre els agents

Espadaler, per la seva banda, ha dit que descartava suspendre de les seves funcions els agents que van participar en les detencions. Segons el conseller, d’acord amb les declaracions dels testimonis i dels mateixos agents, ‘no hi ha cap raó que ens porti a concloure que s’han d’apartar del servei’. De moment, tots els policies implicats, sis en el cas de Barcelona i vuit a Salou, han prestat voluntàriament declaració en la investigació interna oberta. Espadaler ha defensat que van actuar correctament, seguint els protocols de detenció que utilitzen de forma estandarditzada les policies europees.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any