Un informe del govern conclou que la sentència del TC avala el dret de decidir

  • Francesc Homs avisa que la consulta és 'inaturable'

VilaWeb
ACN
01.04.2014 - 15:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un informe del govern conclou que la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania avala la possibilitat de fer una consulta ‘si no es configura com un referèndum d’autodeterminació”. El document constata que el tribunal espanyol reconeix el dret de decidir i també que les comunitats poden fer, legítimament, activitats adreçades a preparar i defensar l’objectiu polític proposat, sempre que no vulnerin la constitució espanyola. És aquí on el govern situa la consulta. 

El portaveu, Francesc Homs, ha avisat que el procés era ja ‘inaturable’ i ha demanat a l’estat que accepti que molts dels seus arguments no han estat admesos pel TC. 

Homs ha presentat aquest dimarts un informe coordinat per Carles Viver Pi-Sunyer, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, realitzat juntament amb els serveis jurídics de la Generalitat, amb l’Oficina per a la Promoció de l’Autogovern i amb experts de l’àmbit del dret constitucional.

L’informe critica que el TC s’hagi pronunciat sobre una declaració política i digui que té efectes jurídics. En aquest sentit, subratlla que això està sustentat en arguments ‘febles i contradictoris’, ja que dóna caràcter jurídic al text aprovat pel Parlament però després ‘no és capaç de descobrir cap efecte jurídic real’, ha remarcat Homs. ‘Ens inquieta com a Govern que un tribunal, per molt Constitucional que sigui, entri a judicialitzar, a analitzar en termes jurídics el que és una declaració política’, ha reconegut. És més, ha avisat que aquesta ‘interpretació extraordinàriament forçada’ podria derivar en l’anàlisi per part dels tribunals de declaracions polítiques i finalment entressin en l’exercici de la llibertat d’expressió.

Ara bé, dit això, l’informe defensa que el TC està avalant el dret a decidir i declara de forma explícita que els poders públics d’una comunitat poden realitzar activitats adreçades a realitzar els seus objectius polítics sempre que no vulnerin els principis constitucionals. Es pot concloure, ha continuat Homs, que ‘entre les activitats de preparació incloses en l’exercici del dret a decidir s’hi poden incloure qualsevol mena de referèndum o consulta adreçada a conèixer l’opinió dels ciutadans sempre que no es confongui amb un referèndum d’autodeterminació’.

En conclusió, a parer del Govern, ‘és possible organitzar una consulta d’acord amb l’ordenament jurídic actual’, i tota aquesta argumentació del TC serà ‘de gran utilitat’ a la Generalitat, ha subratllat Homs, per convocar la consulta del 9 de novembre.

El conseller també ha destacat que la sentència de l’alt tribunal fa referència a una de la Cort Suprema del Canadà, que precisament va permetre dos referèndums al Quebec.

En tot cas, Homs ha subratllat que el procés endegat des de Catalunya és ‘inaturable’, tot i que al Govern li agradaria que tingués l’acord de l’Estat, a qui li ha demanat que reflexion i tingui ‘l’honradesa d’acceptar que els seus arguments no han estat acceptats pel TC’. ‘La contundència de l’argumentació del govern espanyol dient el que es pot fer i el que no es pot fer ha quedat en entredit’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any