El PP insinua una millora del finançament català per a frenar el referèndum

  • El govern català ho veu una especulació, i diu que si es concreta s'ha de votar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció i ACN
28.03.2014 - 09:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari Ara, l’Agència Catalana de Notícies i El Mundo publiquen avui una informació atribuïda a ‘fonts del PP’ que diu que el president espanyol, Mariano Rajoy, proposarà una millora del finançament català. Concretament, diu que deixarà ‘una porta oberta’ a la millora del finançament quan el 8 d’abril el congrés espanyol refusi de cedir les competències per a convocar referèndums. Fonts del PP apunten a l’ACN que la negativa taxativa a la possibilitat del referèndum ha d’anar acompanyada, per força, d’una via d’escapament per a ‘superar el clima de bogeria’. El govern català ho considera tot una especulació i diu que si s’arribés a concretar en una proposta s’hauria de sotmetre a votació.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha dit a RAC-1: ‘Es dibuixa una estratègia amb un error de base, que és no entendre allò que de manera democràtica es planteja a Catalunya.’

Aquesta informació arriba quan el Ministeri d’Hisenda espanyol ha d’enfilar la reforma del model de finançament, que ha de ser aprovada abans del 2015 al Consell de Política Fiscal i Financera. Les fonts del PP assenyalen que la voluntat de l’equip de Rajoy és fer foc nou en les relacions amb CiU, que ‘mai no han estat dolentes’ i que volen revifar.

‘Cal començar a apaivagar’ el clima polític perquè perpetuar la tensió no té gens de sentit, diuen aquestes fonts. És una referència al contingut de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament, que tanca la porta a la definició de Catalunya com a ens sobirà, però apunta a la via de la negociació entre tots dos governs per a tancar les fissures polítiques.

L’executiu espanyol pensa que el ple del dia 8 pot fer que els partits sobiranistes i el govern català repensin el full de ruta. Serà un debat llarg, de quatre hores a cinc, on encara no és clar si prendrà la paraula Mariano Rajoy; en canvi, sí que és segur que hi parlarà Alfredo Pérez Rubalcaba. En aquest debat, els representants del Parlament de Catalunya disposaran del doble del temps habitual en la presentació de projectes de llei de les cambres autonòmiques, deu minuts cadascun.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any