Jorn de record de Frederic Mistral

  • Avui fa cent anys de la mort del reconegut escriptor provençal, premi Nobel de literatura el 1904

VilaWeb
Redacció
25.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa exactament cent anys de la mort de Frederic Mistral (Malhana, 8 de setembre de 1830 – 25 de març de 1914), l’escriptor occità de la Provença més il·lustre. El 1904, de fet, va rebre el premi Nobel de literatura gràcies a obres com el poema ‘Mireia’, publicat el 1859 i que descriu les desventures d’una jove heroïna d’aquest nom. Mistral va instituir el 1854 el Felibritge, un moviment dedicat a la llengua i la cultura occitanes, amb connexions amb els Països Catalans.

Després d’una recerca lexicogràfica pregona de la llengua d’oc per tota la geografia occitana, entre el 1878 i el 1886 va redactar Lo Tresaur dau Felibritge, un dels diccionaris més complets d’aquest idioma.

El centenari de la mort de Mistral es commemora amb actes per tot Occitània, com els que es fan avui mateix al seu poble natal, Malhana, i a la capital aranesa, Viella. També s’ha fet una ofrena floral al monument a Mistral a Barcelona, a l’avinguda Mistral de Barcelona, organitzat pel Cercle d’Agermanament Occitano-Català, que també organitza un acte a migdia a Mataró, a la Ronda Frederic Mistral.
 
Entre els actes d’enguany destaca l’arribada del Felibritge a Catalunya els dies 28 i 29 de març, concretament de la Mantenença Felibrenca del Llenguadoc-Rosselló acompanyada de les màximes autoritats del Felibritge. El divendres 28 es farà una ofrena al bust de Mistral a Montjuïc, on recitaran versos i es cantarà l’himne del Felibritge; més tard seran rebuts a la Universitat de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, i a l’Ajuntament de Barcelona. El dissabte 29 de març  aniran a Vilanova i la Geltrú on seran rebuts per les autoritats municipals i visitaran el museu Víctor Balaguer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any