Suárez: ‘No es pot ensenyar química nuclear en català’

  • En la mateixa entrevista va afirmar que Franco li havia encarregat portar la democràcia a Espanya

VilaWeb
Redacció
23.03.2014 - 15:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 d’octubre de 1976 la premsa espanyola recollia unes declaracions d’Adolfo Suárez que van causar una enorme polèmica. A preguntes d’un periodista francès, Suárez responia així quan li demanaven sobre si el català o els basc serien usats a les escoles en el batxillerat: ‘La seva pregunta, ja em disculparà, és una ximpleria. Trobi primer un professor que pugui ensenyar química nuclear en basc o en català. Siguem seriosos…’

La resposta de Suárez va ser immediatament contestada per l’Institut d’Estudis Catalans, per les universitats i pels docents. L’Assemblea de Catalunya i Òmnium van criticar de forma molt dura les declaracions, qualificant el president del govern espanyol de ‘provocador i ignorant’. I un nombrós grup de professors universitaris, entre els quals Francesc de Carreras, Salvador Alegret, Borja de Riquer o Josep Fontana, van presentar un manifest de protesta.

La reacció va ser de tal contundència que en un gest insòlit el governador civil de Barcelona va emetre un comunicat en català afirmant que el govern espanyol respectava la llengua pròpia del país.

El reportatge de París Match va ser molt polèmic també perquè Suárez afirmava que Franco en persona li va encomanar portar la democràcia. Aquesta declaració va motivar un desmentit de la Moncloa, que va afirmar que els periodistes francesos havien usat com a declaracions una conversa que havia estat pactada per a no ser pública. El setmanari francès va confirmar després al diari Avui que les paraules de Suárez eren exactes i que no s’havia pactat que eren off the record.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any