‘No anem a Brussel·les a demanar cap dret, sinó a defensar-ne l’exercici’

  • Avui s'ha presentat oficialment la manifestació del 30 de març a Brussel·les

VilaWeb
Redacció
18.03.2014 - 18:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació que es farà el 30 de març a Brussel·les pel dret de l’autodeterminació, que portarà per lema ‘Europe, we will vote!’, s’ha presentat oficialment avui al Col·legi de Periodistes a Barcelona. Anna Arqué, portaveu de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC), entitat organitzadora, ha explicat que la manifestació ‘s’emmarca dins d’una campanya de pedagogia a Europa’ i ha remarcat que ‘no es tracta d’anar a Brussel·les a demanar cap dret, sinó a defensar-ne l’exercici’. L’organització preveu una important assistència catalana i flamenca.

En la presentació d’avui, les entitats han han insistit que la seva reivindicació està fonamentada en un principi democràtic i que el fet que a Catalunya ‘haguem d’encarar dificultats i amenaces’ per a fer la consulta no és només un greuge per als catalans, sinó per a un alemany o un finlandès, perquè és el dret democràtic en sí allò que està essent vulnerat’. I també un greuge institucional, perquè ‘les institucions europees han d’assumir els principis polítics de justícia, igualtat, llibertat i democràcia que han signat, i han de ser garants d’aquests drets’.

La manifestació compta amb l’impuls d’entitats de diverses nacions sense estat d’Europa. En el cas dels Països Catalans, té el suport d’una trentena d’entitat i també dels partits: CDC, ERC, ICV, EUiA, Nova Esquerra Catalana i la CUP. Arqué ha volgut deixar clar, però, que la manifestació és europea i que aquests moments ‘hi ha més de vint milions d’europeus que viuen un procés d’autodeterminació’, referint-se sobretot a Escòcia, el País Basc i Flandes.

En la conferència de premsa s’ha parlat també del referèndum que s’acaba de fer a Crimea. I sobre aquesta qüestió els organitzadors han volgut ser clars: ‘no es pot vincular al nostre procés’. Per Arqué, són casos diferents, ja sigui per la presència de l’exèrcit o perquè a Crimea es demanava l’annexió a un altre estat i no la independència. ‘El model és Escòcia’, ha dit. I ha remarcat: ‘Hi ha un mandat democràtic, i això a Europa es coneix perfectament’.

Escolteu les declaracions d’Anna Arqué al programa l’Oracle de Catalunya Ràdio, sobre la manifestació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any