La Unió Europea ‘no reconeix ni reconeixerà’ l’annexió russa de Crimea

  • Cameron troba 'completament inacceptable que Rússia utilitzi la força per canviar fronteres en base a una farsa de referèndum' i Hollande demana una 'resposta europea forta'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.03.2014 - 17:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els principals líders europeus han condemnat aquest dimarts el decret de Vladímir Putin que annexiona Crimea a Rússia i han avisat que la decisió comportaria conseqüències per a Moscou. ‘És completament inacceptable que Rússia utilitzi la força per canviar fronteres en base a una farsa de referèndum’, ha advertit el primer ministre britànic, David Cameron. El president francès, François Hollande, ha condemnat l’annexió i ha dit que París ‘no reconeix ni els resultats del referèndum de Crimea del 16 de març, ni l’annexió d’aquesta regió d’Ucraïna a Rússia’. La situació a Ucraïna i Crimea serà el tema principal de la reunió de caps d’estat i de govern d’aquest dijous i divendres a Brussel·les. François Hollande ja ha advertit que caldrà acordar ‘una resposta europea forta i coordinada’ als nous esdeveniments. 

Cameron també ha assenyalat que Putin ‘no ha de dubtar que Rússia haurà de fer front a greus conseqüències’ després de la decisió d’annexionar Crimea. ‘Pressionaré els líders europeus perquè acordem més mesures de la Unió quan ens trobem el dijous’, ha dit Cameron. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha recordat que la decisió de Putin va ‘en contra de la llei internacional’.

El ministre d’Exteriors de Suècia, Carl Bildt, també ha condemnat Rússia i ha dit que la seva actitud amb Crimea tindrà ‘un impacte negatiu amb les seves relacions amb el món’. ‘El que ha fet Rússia és començar a alterar les fronteres d’Europea amb l’ús de la força militar, i, òbviament, això és profundament alarmant, tan pel que fa a Ucraïna com per les implicacions que tot plegat tindrà en el futur’, ha lamentat Bildt.

En un comunicat conjunt, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell, Herman Van Rompuy, també han condemnat l’annexió de Crimea per part de Rússia i han avisat que ‘la sobirania, la integritat territorial i la independència d’Ucraïna han de ser respectades’. ‘La Unió Europea no reconeix el referèndum il·legal i il·legítim de Crimea, ni el seu resultat. La UE no reconeix ni reconeixerà l’annexió de Crimea i Sebastòpol per part de la Federació Rússia’, assenyalen els dos líders europeus. El president interí d’Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, també ha advertit que la comunitat internacional ‘mai reconeixerà l’annexió de terra ucraïnesa’ a Rússia.

Tot plegat després que el president rus Vladímir Putin demanés formalment aquest migdia a la Duma, el parlament, l’aprovació de ‘la incorporació a la federació russa de la República de Crimea i la ciutat de Sebastòpol’. Putin s’ha adreçat als diputats i senadors per demanar-los la validació de la decisió dels votants de Crimea; ha defensat la legalitat del referèndum de Crimea, on un 95% dels votants van votar a favor de l’annexió amb Rússia, i ha imvocat el precedent de la declaració d’independència de Kossove i de la reunificació alemanya, acceptada per tots els estats europeus.

I també ha enviat un missatge als ucraïnesos: ‘Voldria que ens entenguéssim amb el poble ucraïnès. No volem dividir Ucraïna. Som veïns però hem estat molt de temps un sol poble.’

Sancions

Ahir, la Unió Europea ja va aprovar de sancionar finalment 13 dirigents polítics i militars de Rússia i 8 més d’Ucraïna. Els ministres d’Afers Estrangers dels 28 van acordar de prohibir que viatgessin a territori comunitari i congelar tots els actius –comptes corrents, propietats immobiliàries, accions– d’aquests 21 responsables, relacionats amb l’organització del referèndum de Crimea que consideren il·legal i il·legítim. La UE no sanciona, de moment, Vladímir Putin i el seu entorn ni els ministres, tot i que podria prendre ‘més mesures els dies vinents’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any