Mas refusa la comparació amb Crimea i no descarta la declaració unilateral d’independència

  • 'Abans del Big Bang, ja hi havia Espanya', respon amb ironia al ministre Margallo

VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 12:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Abans del Big Bang, ja hi havia Espanya. Espanya és “una unidad de destino en lo universal” i ara es permet de saber qui vagarà per l’espai pels segles dels segles’, ha dit avui el president de la Generalitat, Artur Mas, en la convenció nacional de CDC. Mas ha refusat cap comparació del referèndum d’avui a Crimea amb el procés català. ‘Allà hi ha coacció, no hi ha un esperit plenament pacífic, i aquí sí. És una gran diferència’, ha dit Mas. En unes altres declaracions, publicades avui mateix a El Periódico, Mas no ha descartat la declaració unilateral d’independència de Catalunya.’

Mas ha fet una crida als partits a no barallar-se per “les escorrialles” mentre al país li falten poders “elementals” -capacitat legislativa i de control de les finances-, just després del ple de pobresa d’aquesta setmana al Parlament. “Denota que alguns no han entès la transcendència històrica” del moment i per això s’ha queixat de la gesticulació i ha avisat els partits que “la mirada curta és un perill i un parany”.

El president de la Generalitat ha qualificat de “trist”, en algunes ocasions, el ple monogràfic d’aquesta setmana. “Tan de bo serveixi de lliçó perquè en altres debats no ens barallem per les escorrialles sinó que omplim la piscina”. Omplir la piscina, perquè el president ha explicat en clausurar la Convenció Nacional del partit que els nedadors no poden nedar sense aigua, en un símil amb la situació competencial de Catalunya. “Un estat amb majúscules és polítiques socials amb majúscules”, ha avisat entre aplaudiments.

Per tot plegat ha fet una crida a deixar enrere la gesticulació i a barallar-se, això sí, per la igualtat i no “per utilitzar la gent feble per desgastar el govern de torn”. Això, diu Mas, “denota que alguns no han entès el moment i la transcendència històrica”, sense especificar partits, i per aquest motiu ha advertit que tenir “mirada curta” ara és “un perill i un parany”, sobretot perquè la societat, ha apuntat, “ho té molt clar”.

En aquesta línia, Mas ha tornat a reclamar “molt més autogovern” que es tradueixi d’entrada en dues línies: primer, que el Parlament tingui capacitat legislativa per “prendre decisions i fer polítiques pròpies i no dependre gairebé exclusivament dels altres”, i en segon lloc, capacitat de dirigir les finances. “El dèficit de l’autogovern és un dèficit per lluitar en moments difícils”, ha conclòs.

No descarta la declaració unilateral d’independència

‘La declaració unilateral d’independència no és el nostre marc ideal, ni el millor, ni el que volem. Però no podem descartar-la al 100% perquè seria una renúncia tan evident que ens faria perdre força’, va dir Artur Mas dimarts passat en un debat amb deu ciutadans que avui publica El Periódico. Mas va insistir en la voluntat de pactar amb el govern espanyol, però, si no és possible, va deixar clar: ‘La marxa enrere no és una opció, seria un error molt gran’, perquè el mandat de les últimes eleccions per a poder votar fou ‘explícit i majoritari’.

El president va repetir quin és el full de ruta per a exercir el vot: si no es pot pactar un referèndum amb Madrid, crear una legislació catalana, amb la llei de consultes, que doni empara legal al referèndum. ‘Si les institucions de l’estat recorren aquesta llei i els tribunals deixen Catalunya sense aquest marc legal, eleccions. És l’últim recurs, i no és el que contemplem; ara només pensem a fer la consulta el 9 de novembre. Si al final ens quedem desarmats, decidirem si usarem el marc legal de les eleccions, que podrien ser anticipades, o no’. I després d’aquestes eleccions: ‘No podem descartar la declaració unilateral. No és el nostre marc ideal, ni el millor, ni el que volem. Però no podem descartar-la’, va dir Mas.

També va insistir que en el referèndum cal que l’opció guanyadora s’imposa amb ‘una diferència significativa’ de vots, sense especificar quina. ‘Si el 50+1 no serveix per al sí, tampoc no serveix per al no.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any