‘El futur estat català no hauria d’oblidar mai els Països Catalans’

  • Vídeo de la presentació del manifest 'Compromís pels Països Catalans', a l'Espai VilaWeb

VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Espai Mata de Jonc ha presentat aquesta setmana a l’Espai VilaWeb el manifest ‘Compromís pels Països Catalans’, amb què proposa de repensar i de fer present en el procés d’independència de Catalunya tota la nació, sencera. A l’acte hi van participar Odette Viñas, Titot, Joan Pere Le Bihan, Pepe Úbeda i Antoni Lluís Trobat. I el missatge va ser clar: ‘El futur estat català no hauria d’oblidar mai els Països Catalans’. Us oferim la presentació del manifest, íntegra, en vídeo.

Viñas, doctora del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, membre d’Espai Mata de Jonc i de la Comissió Països Catalans de l’Assemblea Nacional Catalana, va presentar el col·lectiu com una xarxa, un espai de trobada, que vol incentivar la cooperació entre les realitats concretes de cada territori, especialment quant als aspectes culturals, lingüístics, socials i econòmics entre els diferents Països Catalans.  

El manifest, que ja han subscrit vint-i-cinc entitats, continuarà recollint noves adhesions en el marc d’una campanya els propers mesos. Es dirigeix especialment a la societat civil i la classe política catalana, valenciana i balear. El col·lectiu proposa un debat que entén s’hauria d’haver obert fa temps, sobre la participació de la resta dels Països Catalans en el procés d’independència de Catalunya. Quins paràmetres s’han de tenir en compte per a constituir el nou estat de manera que culmini el procés de tota la nació? Quin ha de ser l’encaix, una vegada constituït l’estat català?

Espai Mata de Jonc emplaça les principals organitzacions de la societat civil com l’ANC, organismes com Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural, entre més, i als diferents agents socials i polítics, que assumeixin amb naturalitat i valentia el debat fins les darreres conseqüències.  

Els ponents van explicar que la iniciativa del manifest era tan sols una primera passa. Espai Mata de Jonc promourà en el territori tota una sèrie de xerrades i encontres que finalitzararan amb un acte polític unitari la propera tardor, coincidint amb la campanya del referèndum del 9 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any