Estats Units no reconeixeran el resultat del referèndum ‘inconstitucional i il·legal’ de Crimea

  • Les sis hores de trobada entre els caps de la diplomàcia dels Estats Units i Rússia acaben sense acord

VilaWeb
ACN
14.03.2014 - 19:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Putin no serà capaç de prendre cap decisió [sobre Ucraïna] fins que no conegui el resultat del referèndum’, segons ha avançat aquest divendres el secretari d’Estat nord-americà John Kerry, després de reunir-se amb el seu homòleg rus a Londres. La trobada entre els dos representants ha durat sis hores i ha servit, segons Kerry, ‘per conèixer els legítims interessos’ russos a Crimea. Però no hi hagut ni acord ni ‘visió en comú’. Els Estats Units han mostrat la seva ‘intranquil·litat’ pels moviments militars russos al Mediterrani i avisen que ‘hi haurà conseqüències’ de no canviar el rumb. Moscou adverteix que ‘Crimea és molt més important que les Maldives per al Regne Unit’.

El referèndum que diumenge ha de celebrar-se a la República Autònoma de Crimea per decidir la seva continuïtat a Ucraïna o la seva annexió a la Federació Russa és, segons el secretari d’Estat nord-americà John Kerry, ‘una clara violació de la constitució ucraïnesa, i és il·legítim i il·legal’. ‘No reconeixerem el resultat del referèndum’, ha remarcat Kerry.

Les sis hores de negociacions entre el representant de la Casa Blanca i el ministre d’Exteriors rus, Sergéi Lavrov, a Londres han acabat sense cap avenç. Per ambdós, la trobada ha estat ‘constructiva, directa, franca i útil’, però ‘sense visió en comú’. Els Estats Units comprenen que ‘Rússia persegueixi els seus legítims interessos -basats en els llaços culturals, històrics i omercials- a Crimea’, ha explicat Kerry. Però emplaça el president Putin ‘a canalitzar-ho d’una manera diferent’.

Precisament, el ministre rus Lavrov ha avisat, en la seva roda de premsa posterior a la reunió, que ‘Crimea és molt més important que les Maldives per al Regne Unit o les Comores per a França’ i ha advertit contra la imposició de sancions contra Moscou.

Escalada de tensió militar

Aquest divendres l’exèrcit rus ha realitzat noves operacions militars al mediterrani amb avions de combat i helicòpters. El secretari d’Estat nord-americà ha expressat la seva ‘intranquil·litat’ davant aquestes accions, que considera ‘provocacions’. I ha advertit Rússia ‘dels costos i les conseqüències de seguir amenaçant els ucraïnesos’. Tanmateix, Kerry ha volgut deixar clar que ‘la prioritat no és imposar sancions’, tot i que els EUA ja n’apliquen de visat i econòmiques contra alguns russos.

Missió de la ONU a Ucraïna

Tot això el mateix dia que les Nacions Unides han anunciat el desplegament ‘immediat’ d’una missió de drets humans a Ucraïna per tal de ‘documentar les violacions perpetrades al territori’ i mirant de ‘reduir la tensió del país i evitar manipulacions futures de la informació amb fins polítics’, segons ha afirmat l’enviat de la ONU a Ucraïna en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any