La UE i Obama consideren il·legal la decisió de Crimea de fer un referèndum

  • Cameron diu que el cas és diferent al d'Escòcia perquè el Regne Unit 'va prendre accions' per donar-li 'una base legal'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.03.2014 - 18:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea considera ‘il·legal’ la decisió del parlament de Crimea de celebrar un referèndum perquè ‘és contrari a la constitució ucraïnesa’. Així ho asseguren les conclusions de la reunió dels 28 caps d’estat i de govern de la UE que s’han trobat aquest dijous a Brussel·les per analitzar la situació a Ucraïna. Els 28 consideren que la solució a la crisi s’ha de basar ‘en la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna, així com també en l’adhesió als estàndards internacionals’. El primer ministre britànic, David Cameron, ha dit que el cas de Crimea és diferent al d’Escòcia, que celebra un referèndum el 18 de setembre, perquè Edimburg té el permís de Londres.

En la conferència de premsa posterior a la reunió, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha destacat que la decisió de Crimea de convocar un referèndum per ratificar la decisió del seu parlament d’annexionar-se amb Rússia és ‘il·legal’. ‘La decisió és contrària a la constitució d’Ucraïna i per tant és il·legal. Volem una solució amb respecte a la llei internacional i la integritat territorial dels països’, ha defensat el líder belga.

Un periodista britànic ha preguntat al ‘premier’ David Cameron perquè els escocesos poden votar en un referèndum i els ciutadans de Crimea no. ‘Vaig ser molt clar al parlar amb Alex Salmond, després que l’SNP fos escollit a Escòcia, que era molt important que el referèndum fos decisiu, just i, per sobre de tot, legal’, ha explicat.

‘Va prendre accions al parlament del Regne Unit per garantir que el referèndum tingués una base legal clara, i aquesta és la manera apropiada de procedir, i no és com ha passat a Crimea’, ha destacat. Segons Cameron, ha estat important que el govern ucraïnès digués que la convocatòria de la consulta és ‘un acte il·legal’ i que arran d’això els 28 ‘hi ha donat suport a les conclusions’.

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat que el referèndum de Crimea ‘viola la constitució ucraïnesa i la llei internacional’. En un discurs sobre les tensions a Ucraïna, Obama ha destacat que els Estats Units i la resta de socis internacionals es mantindran ‘ferms’ en la seva resposta als moviments de Rússia en territori ucraïnès. El president nord-americà ha dit que si continua la ‘violació’ de la llei internacional comesa per Moscou, es podrien prendre noves mesures. Washington ja ha anunciat avui restriccions de visats i sancions contra els responsables ‘d’amenaçar la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna’.

La resposta de la UE

Els líders de la Unió Europea no han acordat l’aplicació de sancions contra Rússia, però sí que han concretat mesures com la suspensió de les negociacions per viatjar sense visats a la UE o els acords entre la UE i Rússia. A més, s’han aturat les preparacions per la participació al G-8 de Sochi, com van anunciar ja els ministres d’Exteriors.

Els 28 han reclamat a Rússia que s’assegui a la taula a dialogar amb Ucraïna. ‘La solució ha de ser a través d’una negociació’, ha dit Herman Van Rompuy, que ha estipulat que les converses ‘han de començar en els propers dies i produir resultats en un calendari proper’. ‘L’absència de resultats farà que la UE decideixi mesures addicionals com prohibicions de viatjar a la UE, la congelació d’actius o la cancel·lació de la cimera UE-Rússia’, ha explicat Van Rompuy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any