L’ANC i el CCN presenten un manifest que defensa la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent

  • Les dues organitzacions sobiranistes reclamen l'adhesió dels professionals del món de l'economia

VilaWeb
Redacció
03.03.2014 - 19:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Cercle Català de Negocis (CCN), Albert Pont, i el coordinador de la Sectorial d’Economia de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), David Ros, han presentat aquest dilluns el ‘Manifest dels professionals de l’economia de Catalunya’, un text que defensa la viabilitat econòmica d’un estat català. Els responsables de l’ANC i el CNN han reclamat als professionals del món de l’economia que s’adhereixin al manifest, ja que la independència ‘és viable i, des del punt de vista econòmic, desitjable’. Pont i Ros també han coincidit en destacar que el procés sobiranista no està perjudicant l’economia catalana, sinó tot al contrari, segons mostren les dades d’exportacions i inversió estrangera.

En un acte a la Borsa de Barcelona més d’un centenar de persones, Ros ha defensat que una Catalunya independent seria un dels motors econòmics del sud d’Europa. L’economia ha assegurat que Catalunya ‘és un estat econòmicament viable’ i que la independència ‘no té perquè representar el trencament dels vincles amb Espanya: això no és de l’interès de ningú’. Ros també ha previst que el procés sobiranista comptarà en algun moment amb la tutela de la UE.

Per la seva banda, Pont ha advertit que les relacions econòmiques entre Catalunya i Espanya són ‘extremadament tòxiques’, ja que el sistema de finançament autonòmic perpetua les desigualtats entre territoris a través dels fons de solidaritat. ‘És com si un botiguer sortís al carrer a regalar diners als seus clients perquè després li comprin’, ha sentenciat.

Pont també ha previst que el govern espanyol haurà de reconèixer la independència de Catalunya, ja que l’estat espanyol no assumiria els 1.500 milions d’euros anuals que l’economia catalana transfereix anualment cap a la UE. El president del CCN ha apuntat que la independència generaria beneficis ‘en tots els àmbits’, a més de l’eliminació del dèficit fiscal, com els beneficis de capitalitat per a Barcelona i el poder de decisió den l’àmbit econòmic.

Contra ‘l’asfíxia econòmica’ i a favor del dret a decidir

El manifest denuncia ‘l’asfixia econòmica’ que provoca el dèficit fiscal, que ha abocat Catalunya a ‘unes retallades que amenacen el nostre estat del benestar i la cohesió social’. El text considera que la política econòmica dels successius governs espanyols ha fracassat i esgrimeix les dades històriques d’atur que registra l’estat per concloure ‘no hi ha cap país europeu que presenti xifres, ni de lluny, comparables a aquestes’.

‘La política de provisió d’infraestructures per part dels diversos governs espanyols que s’han anat succeint ha estat i és discriminatòria amb Catalunya en particular i amb l’eix mediterrani en general, la qual cosa representa un greu obstacle per al nostre desenvolupament i per a la sortida de la crisi, que passen per l’exportació’, també analitza el manifest de l’ANC i el CCN.

Segons el manifest, ‘tot això fa que ara més que mai s’hagi de poder plantejar la possibilitat d’una Catalunya-estat com a solució a aquests problemes estructurals’. Per això, els organitzadors consideren que Catalunya ‘té dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur i que la situació de crisi i ofec econòmic de la Generalitat fan necessària i urgent una consulta vinculant sobre la relació de Catalunya amb Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any