L’advocat dels mossos del Raval és un fals doctor en dret?

  • Fuster-Fabra va escriure una tesi doctoral que conté parts iguals d'un altre llibre

VilaWeb
Andreu Barnils
04.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José María Fuster-Fabra és l’advocat de quatre mossos d’esquadra encausats en el cas Raval. Tot i haver estat un polític falangista, actualment a Ciutadans, els policies catalans que van escollir-lo com a advocat esgrimien la seva vàlua professional i acadèmica per justificar-ne la tria. Certament, Fuster-Fabra té una àmplia carrera acadèmica. És professor de dret de la Universitat Abat Oliba i la Universitat de Barcelona, on va aconseguir el títol de doctor l’any 2001. La seva tesi doctoral es titula ‘Responsabilidad civil derivada de actos de terrorismo‘, obra que es pot llegir a la biblioteca de dret de la UB. Curiosament, aquesta tesi conté parts iguals que un altre llibre, ‘La provocación y la apología en el nuevo Código Penal’. Aquest llibre va ser escrit per Rafael Rebollo Vargas, professor de dret de la UAB, i s’havia publicat quatre anys abans, el 1997. 

En aquest document en pdf, hi hem col·locat tots dos texts. Podeu comprovar com inclouen pàgines pràcticament idèntiques, mot a mot. Si aneu a la segona pàgina, just després de les portades, veureu una marca de color groc al text. A partir d’aquest punt, compareu els texts. Durant una desena de pàgines veureu com els paràgrafs són clavats o, en algun altre punt, pràcticament iguals. Un exemple de què volem dir quan diem pràcticament iguals:

Rafael Rebollo Vargas. (1997): ‘Sin embargo, no nos parece de recibo el argumento del peligro más acentuado para el bien jurídico en la provocación que el que se puede desprender de los actos preparatorios impunes, puesto que no se puede negar que existen determinados actos realizados aisladamente por un sujeto en particular que son más relevantes, o tienen mayor trascendencia, que el peligro que se pueda derivar de la provocación, sencillamente porque los primeros pueden estar más próximos al inicio de la ejecución.’

Fuster-Fabra (2001): ‘No parece de recibo el argumento del peligro más acentuado para el bien jurídico en la provocación que el que se puede desprender de los actos preparatorios impunes, puesto que no se puede negar que existen determinados actos realizados aisladamente por un sujeto en particular que son más relevantes que el peligro que se pueda derivar de la provocación, porque los primeros pueden estar más próximos al inicio de la ejecución.’

VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’editorial Atelier. Aquesta editorial va publicar la tesi de Fuster-Fabra en forma de llibre, un llibre que ara costa de trobar. El responsable, Joan, ens explica per què l’editorial va retirar el llibre del mercat: ‘L’autor original del llibre [Rebollo Vargas] ens va avisar, vam parlar-ne amb en Fuster, i es va arribar a l’acord que es retirava del mercat. Fuster-Fabra ens va dir que s’havia descuidat de fer la cita. Vam quedar que si el llibre es tornava a publicar ho faríem bé, i diríem que aquestes parts pertanyien a l’altre llibre.’ VilaWeb s’ha posat en contacte amb el professor Rebollo Vargas per demanar-li si, a banda de posar-se en contacte amb l’editorial, també va dir-ne alguna cosa a la Universitat de Barcelona. La UB el sabia, aquest cas? El professor no n’ha volgut fer cap comentari.

L’any 2011 el ministre alemany de Defensa, Karl Theodor zu Guttenberg, va ser enxampat en un cas de plagi. A la seva tesi doctoral, hi trobar un ‘copia-i-enganxa’. L’home va haver de dimitir el càrrec i la Universitat de Bayreuth el va demandar per haver atemptat contra la llei de la propietat intel·lectual i per fals jurament.

La tesi doctoral de Fuster-Fabra va obtenir la qualificació ‘Sobresaliente Cum Laude’ per la UB. El tribunal el presidia Agustín Luna Serrano.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any