La catalanitat de Martin Fourcade

  • PP i Ciutadans critiquen TV3 al parlament per haver qualificat el biatleta de 'nord-català' · Però ni ell mateix ni els mitjans nord-catalans no dubten de la seva catalanitat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.03.2014 - 10:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El millor esportista del nostre país als Jocs Olímpics d’hivern de Sotxi ha estat el biatleta de la Llagona Martin Fourcade, que tornà cap a casa amb una actuació brillant i per damunt de les seves expectatives inicials: dues medalles d’or i una d’argent. Aquesta setmana, però, ha estat protagonista al Parlament de Catalunya, perquè PP i Ciutadans van critcar TV3 per haver-lo qualificat als seus informatius de ‘nord-català’ (i no de ‘francès’) i van acusar la televisió pública de fer ‘pancatalanisme’.

El que potser no sabien els representants d’aquests partits és que el mateix Fourcade s’autoproclama ‘nord-català’ (o fins i tot ‘català’), com s’ha pogut veure durant els Jocs, i que la majoria de mitjans de comunicació del sud de l’estat francès fan el mateix.

La mateixa revista oficial del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló, que es distribueix gratuïtament cada mes a totes les bústies dels cinc departaments del Llenguadoc-Rosselló (un dels quals és del Catalunya Nord, el de Pirineus Orientals), dedicava en el seu últim número, el de febrer, un article al bon paper de Fourcade als Jocs d’Hivern i es referia al biatleta com a ‘català’. Podeu veure-ho en aquest enllaç, a la pàgina 22. El mateix feia el diari L’idepéndant en aquest extens reportatge sobre una de les medalles de Fourcade, titulat: ‘El català Martin Fourcade guanya una nova medalla’

Per una altra banda, a la seva web oficial, Fourcade que ‘el seu petit racó de paradís és Catalunya: de Perpinyà a Font Romeu, estimo profundament aquestes terres que m’han vist créixer’. I afegeix: ‘No perdo l’ocasió per fer-hi entrenament en alçada i de carregar energies en aquesta meva regió que venera tant el rugbi com l’esquí’.

Fourcade als Jocs de Sotxi

Fourcade ha aconseguit dues medalles d’or en la prova de persecució i la individual de vint quilòmetres, i la d’argent en la prova de mass start de quinze quilòmetres. De la catorzena d’esportistes del país que hi han participat (sis del Principat, sis més d’Andorra i dos de Catalunya Nord), Fourcade és qui ha firmat la millor actuació. Anteriorment ja havia estat cinc vegades campió del món i als últims jocs de Vancouver havia obtingut una medalla d’argent.

En la classificació general de Sotxi, els esportistes més ben situats al medaller final han estat els alemanys, els neerlandesos, els canadencs, els d’Estats Units, els noruecs i els russos.

Notícies relacionades:

La corrupció a Sotxi, en una web interactiva (5-2-2014)

Sotxi, la fortalesa a la terra de les mil fronteres (6-2-2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any