L’ANC no veu perdut el front comú de partits sobiranistes a les europees

  • Però ICV no s'avé a pactar un punt comú en els programes, i ERC diu que no té sentit fer-ho només amb CiU

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que els partits sobiranistes no es posessin d’acord per a bastir una candidatura conjunta a les eleccions europees ha estat una oportunitat perduda. Així ho veu l’Assemblea Nacional Catalana, que ha promogut les negociacions entre partits per acordar, si més no, uns punts conjunts en els programes electorals de defensa de la consulta del 9 de novembre. Però també això sembla impossible: ICV diu que ja inclourà la defensa del dret de decidir a la seva manera en el seu programa, i ERC no troba que pagui la pena de pactar només amb CiU. L’ANC, però, no tanca la porta encara a un acord conjunt.

Els negociadors de l’ANC expliquen a VilaWeb que tenen prevista una nova reunió aquests dies vinents, en què han convocat tots els partits, inclosa ICV, per més que els ecosocialistes hagin dit que no pensaven anar a cap més reunió amb tots els partits, tot i que s’obren a parlar ‘quan calgui i de manera bilateral’ amb l’ANC. El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha parlat així d’aquestes reunions:

Herrera ha declarat en una conferència de premsa conjunta amb el candidat ecosocialistes a les europees, Ernest Urtasun, que ICV no tornaria a participar en cap més reunió sobre el punt comú dels programes electorals perquè ja ha dit ‘tot el que havia de dir’. El compromís dels ecosocialistes amb el dret a decidir ‘queda fora de dubte’, diu Herrera.

ICV incorporarà la defensa de la consulta en el seu programa electoral a les europees, però ho vol fer ‘a la seva manera’. No pensen fer cap front comú amb CiU, ni en una coalició conjunta –ja descartada– ni tampoc en l’escenificació de l’acord d’uns punts programàtics comuns amb la federació. Aquests punts, que l’ANC vol que sigui assumits conjuntament, són els següents, definits en l’anomenada Declaració de Febrer:

a) El caràcter irrenunciable de la consulta prevista per al 9 de novembre per fer efectiu el dret a decidir del poble català, que inclou el pronunciament sobre la independència de Catalunya;

b) En el cas que l’Estat espanyol intentés impedir la celebració de la Consulta, demanar l’empara del Parlament europeu per garantir la  celebració d’aquesta Consulta, així com la intervenció europea en el procés posterior si l’Estat espanyol no accepta l’aplicació pràctica dels seus resultats;

c) La Unió Europea ha de donar resposta al repte democràtic que li planteja Catalunya. Per estricta aplicació dels principis europeus, la constitució de Catalunya com a estat sobirà ha de comportar l’obtenció immediata del mateix estatus polític que qualsevol dels estats membres que actualment la conformen.

d) La defensa dels drets fonamentals dels ciutadans, la democràcia, el compromís amb l’estat del benestar, la solidaritat entre els diferents pobles d’Europa i l’aposta pel progrés econòmic, social i cultural.

ICV diu que el compromís per a defensar la consulta hi serà, en el programa, però vol deixar clar que la seva manera de reivindicar l’exercici del dret de decidir és diferent a la manera que té CiU de fer-ho.

Vista la situació, ERC ja ha dit que, si no hi ha ICV, no paga la pena de pactar un acord només amb ICV. Així ho ha explicat el secretari d’Internacional dels republicans, Jordi Solé, que ha reconegut que la ‘transversalitat política’ era decisiva en aquest acord.

Pel que fa a la llista d’ERC a les europees, Solé ha admès que els republicans tenen especial interès en atraure a l’entorn del PSC ‘que no s’ha mogut’ de la defensa del dret de decidir. En aquest sentit, ha obert la porta a que el número dos provingui d’aquest espai, i el nom que més ha sonat aquestes últimes hores és el de l’ex-conseller Ernest Maragall, de Nova Esquerra Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any