Societat civil, oposició i sindicats fan front comú contra Fabra

  • Convoquen una acció per a demanar la dimissió del govern valencià i eleccions avançades · Serà la primera d'una sèrie d'accions conjuntes

VilaWeb
Redacció
27.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una trentena d’entitats, partits i sindicats del País Valencià han decidit de sumar forces per protestar contra el govern d’Alberto Fabra. Creuen que s’ha arribat a una situació d’emergència, en vista de les polítiques públiques del consell, el menyspreu i les agressions a la llengua i el tancament de RTVV i les emissions de TVC i Catalunya Ràdio, entre més. La setmana vinent faran una acció conjunta per a demanar que dimiteixi el president i tot el govern i es convoquin eleccions avançades.

‘Des que governa el PP que es practica una política de desfeta del país, del territori i dels drets socials. Han governat per a una minoria, una minoria que s’ha enriquit a costa dels valencians, i la situació és d’emergència nacional.’ Ho diu a VilaWeb Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana, un dels convocants, que repassa alguns dels punts que han conduït a la situació actual: ‘El tancament recent de RTVV, no poder rebre les emissions de TV3 o Catalunya Ràdio, el tancament continu d’unitats educatives, el pas a mans privades de la sanitat, la  desocupació més alta de l’estat espanyol, amb tots els índexs negatius… Tot això fa que hàgem dit que ja n’hi ha prou.’ 

Maurí recorda que aquesta indignació acumulada a causa de les agressions es va palesar sobretot durant les manifestacions multitudinàries contra el tancament de RTVV, que van esdevenir un clam contra Fabra i en favor d’eleccions avançades: ‘En vint-i-quatre hores, desenes de milers de persones van manifestar-se a la ciutat, no únicament per Canal 9, sinó pel fàstic que sentíem respecte de la política d’aquest govern’, resumeix. 

I aquesta situació ha congregat l’oposició (Compromís, EUPV, PSPV-PSOE); entitats culturals com ACPV i el Micalet; sindicats com ara UGT, CCOO i la Intersindical; Escola Valenciana, la PAH, Salvem el Cabanyal i plataformes sectorials, com la Coordinadora de Discapacitats o la Plataforma per l’Ensenyament Públic: ‘Arriba un punt que hi ha tants fronts oberts i tantes retallades, que la gent ha d’ajuntar-se’, diu a VilaWeb Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet. 

Pardiñas destaca les agressions a la sanitat, als serveis socials, a l’educació, a la cultura i als drets civils, seguint les pautes marcades per Madrid’. I també un altre front obert, que ha deixat el País Valencià sense mitjans audiovisuals en català: ‘És l’intent més fort, no únicament de fraccionar nacionalment els Països Catalans, sinó de desestructurar dels valencians com a poble. És l’eliminació de qualsevol referent lingüístic als mitjans audiovisuals.’ 

‘Cal unir-se i defensar el país’

En una tal situació –a la qual s’afegeix el nombre de diputats encausats per corrupció–, ‘cal unir-se i defensar el país’, diu Maurí, que espera que la suma de forces serveixi per a fer plegar el govern. ‘No aspirem que canvien de posició, sinó a fer-los fora, que convoquen eleccions i que siga el poble valencià que parle i diga qui vol que governe. I qui governe en el futur, que faça unes polítiques en favor de la majoria i en favor del país, de la nostra llengua i de la nostra cultura.’

La primera acció conjunta serà el 7 de març a les set del vespre a la plaça de la Mare de Déu de València, amb el lema ‘Roja a Fabra’. Allà hi confluiran les marees reivindicatives que sortiran de diversos punts de la ciutat. Durant l’acció es mostraran milers de targetes roges a Fabra en senyal simbòlica d’expulsió en una acció que també es farà de manera paral·lela a Castelló.

Manllevant uns versos de Vicent Andrés Estellés, proclamen: ‘Hi haurà un dia que no podrem més, i llavors ho podrem tot.’ Consideren que el govern de Fabra és ‘la pitjor administració pública valenciana de la història de la democràcia’ i fan una crida perquè el 7 de març tothom participi en una acció que ‘vol dir prou a un govern inoperant marcat per la corrupció, la fallida econòmica i les polítiques antidemocràtiques d’esquena a la ciutadania’. 

A València, s’organitzarà un espectacle presentat per cares conegudes i on es llegiran missatges dels convocants i organitzacions. També es llegirà un manifest que remarca la difícil situació per la qual travessa el País Valencià a tots els nivells a causa del model econòmic, social, cultural i polític del partit en el govern. Es recorda el model d’especulació impulsat durant els anys de la bombolla immobiliària, l’infrafinançament, la pèrdua de les caixes d’estalvi, el tancament de Ràdio Televisió Valenciana o la prohibició de TV3 i Catalunya Ràdio. ‘A partir d’ara o s’imposa un canvi amb majúscules, una inflexió enèrgica o el nostre futur consistirà en un retrocés de conseqüències imprevisibles que ens retornaria a la llarga nit del franquisme’, remarca el manifest. 

Confien que la manifestació del dia 7 serà multitudinària i el començament d’una sèrie de mobilitzacions unitàries. ‘Arribar a una confluència com aquesta no ha de ser tan sols per a fer una concentració’, diu Pardiñas: ‘Cal ajuntar esforços perquè tot canvie, i que qui entre a governar vaja canviant aquesta situació, i recuperem drets i serveis públics.’ Com recorda Maurí, ‘el govern ha fet tot això sense portar-ho en el seu programa electoral, de manera que no té legitimitat. I Fabra, que ni es va presentar a les eleccions, hauria de deixar que els valencians decidissen el seu futur lliurement’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any