Turxinov, mà dreta de Timoixenko, nou president en funcions d’Ucraïna

  • L'oposició ucraïnesa pren el control a Ianukòvitx

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.02.2014 - 13:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament d’Ucraïna ha designat el president de la cambra i mà dreta de Iúlia Timoixenko, Aleksander Turxinov, nou president en funcions del país. El nomenament ha estat aprovat per 285 vots, d’un total de 339. Turxinov ha demanat al parlament que emprengui converses per mirar de trobar una majoria que pugui formar govern abans de dimarts. 

Durant la sessió parlamentària, també han destituïts els ministres d’Afers Estrangers i d’Educació, com ja ho va ser ahir el ministre de l’Interior, el fiscal general i altres alts càrrecs, i el mateix president, Víctor Ianukòvitx. A més, va convocar eleccions presidencials per al 25 de maig, coincidint amb els comicis europeus.

L’ex-primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, va sortir ahir de la presó després de més de dos anys. Amb el president fora de la ciutat i l’oposició controlant el parlament, la cambra va aprovar que Timoixenko fos alliberada de manera immediata. Poc després sortia de la clínica de la ciutat de Khàrov, on es trobava ingressada des del maig del 2012, i anunciava que es presentaria a les eleccions, convocades per al 25 de maig. 

‘Ha caigut una dictadura’, deia Timoixenko a la sortida de la clínica abans d’agafar un avió cap a Kíev. Allà, als centenars de persones que l’esperaven, els va dir: ‘Ucraïna ha de ser un país de persones lliures. Els qui han mort en les protestes són els herois del segle’.

L’oposició s’ha fet amb el control de la cambra davant el buit de poder que ha deixat Ianukòvitx, que divendres a la nit va abandonar Kíev i va marxar cap a Khàrov, a l’est d’Ucraïna. En una entrevista per televisió emesa un cop era a Khàrov, Ianukòvitx va denunciar que la situació del país responia a un cop d’estat (vídeo). ‘El parlament actual ha pres mesures il·legals’, va retreure Ianukòvitx, que va insistit que ell era el president legítim i que no pensava deixar el càrrec. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any