El PSC s’alia amb UPyD i PP contra el dret de decidir

  • Els diputats socialistes s'afegeixen al front comú de PP i UPyD al congrés espanyol contra la consulta

VilaWeb
Redacció
21.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC continua allunyant-se del carril central del catalanisme i en el viatge té per companys el PP i UPyD. Ahir, els diputats socialistes al congrés espanyol van votar juntament amb aquests partits espanyolistes contra el referèndum català. El portaveu del partit al Parlament de Catalunya, Maurici Lucena, va defensar la votació assegurant que mantenien la coherència amb el seu discurs. ‘Acceptant l’esmena del grup socialista, no hi ha cap novetat i es manté perfectament la coherència del nostre discurs aquí i allà’, va dir. Així mateix, va subratllar que calia fixar-se en el contingut del text aprovat, i no en l’emissor, tot i admetre que a ell no li agradava el discurs del partit de Rosa Díez, que ‘ha de ser molt estrident per a fer-se sentir’.

‘De la mateixa manera que Ciutadans, [UPyD] construeix el seu perfil polític atacant excessivament elements culturals, lingüístics i històrics’, va afegir Lucena.

I va acabar: ‘Això que diem és no al pla sobiranista de CiU i ERC i no a les consultes que no siguin acordades i inserides en el marc de la legalitat.’

Alguns membres crítics amb la direcció de Pere Navarro van reaccionar així a Twitter:


La moció d’UPyD, acordada amb el PP, rebutja un referèndum a Catalunya i denega la cessió de competències a la Generalitat per a convocar-lo; el text també s’oposa a la declaració de sobirania i fa explícita la petició al govern de Rajoy d’utilitzar tots els instruments legals, la constitució i l’ordenament jurídic per a impedir que es consulti el poble de Catalunya. El front comú de PP, PSOE i UPyD ahir anticipa el debat de la proposta enviada des del parlament català.

Van votar contra la moció CiU, ERC, Esquerra Plural i PNB. El resultat: 272 vots a favor, 43 contraris i una abstenció.

UPyD va aconseguir el sí del PSOE en el segon punt i en el conjunt de la moció després d’unes negociacions en què Rosa Díez va prioritzar el suport de les dues grans formacions a la contundència de la resolució. El text original d’UPyD instava el govern espanyol a ‘prendre les mesures necessàries per posar remei a l’incompliment obert de la legalitat vigent i les resolucions judicials que sistemàticament fa la Generalitat’. Aquest redactat no va agradar a socialistes i populars, que van entendre que garantir el compliment de les sentències era feina dels tribunals.

Per aquest motiu el PP va presentar una esmena de substitució –inicialment acceptada per UPyD, però que el PSOE no compartia– que instava el govern espanyol a ‘continuar utilitzant tots els instruments que preveu la constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic’ per garantir el compliment de la legalitat i recordava a totes les institucions que calia ‘complir les sentències i resolucions dels jutges i tribunals’.

El fet que els socialistes no s’avinguessin a compartir aquest text –que els abocava a l’abstenció en tota la moció– va empènyer finalment Rosa Díez a acceptar l’esmena alternativa que li va presentar el PSOE i que instava ‘el govern d’Espanya a continuar utilitzant els instruments de la constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic per garantir el compliment de la legalitat’, sense que hi constessin les sentències dels tribunals –una referència implícita a les sentències sobre la immersió lingüística– ni directament al suposat incompliment per part de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any