PP, PSOE i UPyD cerquen unitat d’acció contra el procés català

  • Els socialistes es podrien acabar abstenint en la votació d'avui al congrés espanyol, perquè comparteixen parcialment els postulats de Díez

VilaWeb
Redacció
20.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

UPyD ha aconseguit el suport del PP i previsiblement l’abstenció del grup socialista a una moció que presenta al congrés espanyol avui. La intenció és avançar el debat sobre la consulta i rebutjar explícitament tant la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya com l’acord de les forces catalanes per a demanar a l’estat la competència de convocar referèndums. El text també insta la Generalitat a complir les sentències dels tribunals: una referència implícita a la immersió lingüística.

La portaveu d’UPyD, Rosa Díez, va dir ahir que el pla sobiranista de la Generalitat era antidemocràtic i, a més de la resposta dels tribunals, es mereixia una resposta política de la cambra. El debat acabarà essent un avançament del que s’ha de fer el mes que ve, quan el ple debatrà les propostes que els grups van presentar de l’acord del parlament per demanar a l’estat que transfereixi les competències per poder fer la consulta. La moció d’avui serà aprovada pel PP i UPyD. El PSOE votarà també a favor del primer punt, si pot fer votació separada, i, si no, s’abstindrà. Votaran contra la moció CiU, ERC, Esquerra Plural i PNB.

El text consta de dos punts. El primer diu literalment que el congrés s’oposa ‘de manera taxativa al pla secessionista de la Generalitat de Catalunya aprovat per la Resolució 323/IX de 27 de setembre del 2013 del Parlament de Catalunya que desenvolupa alhora la resolució 5/X del mateix Parlament, de 23 de gener de 2013, per la qual es va aprovar l’anomenada ‘Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya’.

UPyD va acceptar una esmena del PP al segon punt, i ara el text insta el govern espanyol a ‘continuar utilitzant tots els instruments que preveu la constitució i el conjunt de l’ordenament jurídic per garantir el compliment de la legalitat’.

El segon punt també recorda que ‘totes les institucions i les administracions han d’acatar el mandat de l’article 118 de la constitució que estableix l’obligació de complir les sentències i la resta de resolucions en ferm dels jutges i tribunals’ i ‘prestar la col·laboració requerida per aquests en el curs del procés i en l’execució del que es resol’.

El PSOE i el PSC demanen ‘política’

El grup socialista optarà previsiblement per una abstenció si es troba obligat a votar conjuntament els dos punts de la moció. La portaveu dels socialistes al congrés, Soraya Rodríguez, ja va apuntar dimarts que la seva formació compartia el primer punt del text d’UPyD, però no el segon, de manera que si podia votar separadament faria un sí al primer i un no al segon, i, si havia de fer un vot conjunt, s’abstindria.

El portaveu socialista en aquest debat, el diputat Fernando López Amor, va criticar la ‘mandra’ del govern espanyol a l’hora de donar resposta al ‘desafiament sobiranista’ i va demanar que, més enllà de propostes rupturistes, fes ‘propostes polítiques i intel·ligents’. El seu grup –va dir– no té cap problema amb el primer punt, que ‘va ser votat en contra pel PSC’ al parlament, però no veu bé el segon. ‘El problema no necessita combustible, sinó anàlisi’, va dir.

El PP promet ‘fermesa’

Per contra, el portaveu del PP en el debat, Antonio Gallego, va expressar el suport del seu grup al conjunt del text: ‘El govern d’Espanya continuarà actuant amb fermesa i d’acord al dret davant de qualsevol acord il·legal a Catalunya i defensarà el marc constitucional i les regles democràtiques.’ Segons Gallego, el procés sobiranista xoca amb el marc jurídic i, a més, ‘va contra la història de Catalunya, és lesiu econòmicament per a tots i fa perillar la convivència de la nostra nació’. ‘No ens sembla just que uns quants pretenguin marcar les fronteres del nostre país, i que ningú en tingui cap dubte: Catalunya és i continuarà essent una part d’Espanya.’

Bosch: ‘La sobirania de Catalunya ni es dóna ni es pren’

El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, va recordar a la portaveu d’UPyD que la sobirania de Catalunya ‘ni es dóna ni es pren’. La va instar a presentar a les corts espanyoles una proposta perquè s’exerceixi el dret de decidir dels espanyols sobre Catalunya. ‘Diuen que el pla és il·legal, però com pot ser il·legal votar?’, va demanar Bosch. I va insistir a dir que si hi havia una contradicció entre la llei i el vot, calia anul·lar la llei.

ICV: ‘UPyD vol pescar vots a costa de la convivència dels ciutadans’

El portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, va dir que el discurs d’UPyD es construïa ‘sobre una gran mentida’ que únicament pretenia ‘pescar un grapat de vots a costa de la convivència dels ciutadans’. Coscubiela va recordar que l’acord del parlament demanava a la Generalitat que negociés amb l’estat la convocatòria d’un referèndum consultiu que no substituís ‘la voluntat de la nació espanyola’. El portaveu d’ICV també va advertir que si el PSOE es deixava marcar el camí pel PP, el PP per UPyD i UPyD es radicalitzava per por de VOX, al final marcava l’agenda l’extrema dreta.

CiU lamenta que el PSC acompanyi Díez

La diputada de CiU Montserrat Surroca va dir que la seva formació no compartia absolutament res de la moció i la intervenció de Díez. ‘A Catalunya no s’ha trencat cap legalitat. Ja n’hi ha prou de manipular per guanyar un grapat de vots’, va dir. I lamentà que el grup socialista i el PP l’acompanyessin, especialment el PSC. Segons la diputada de CiU, UPyD ‘interpreta la Constitució de manera populista i partidista’ i ‘s’inventa l’etiqueta del pla secessionista’ quan el parlament ‘simplement pretén que s’expressi la voluntat de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any