L’independentisme, tercera força a Sardenya

  • Amb tot, la polèmica llei electoral deixa fora de la cambra la coalició Sardegna Possibile · Michela Murgia obté prop de setanta mil vots, per darrere del president sortint, Ugo Cappellacci (244.000) i del guanyador, Francesco Pigliaru (260.000)

VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany – Càller
17.02.2014 - 18:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Setanta mil sards s’han quedat sense representació per culpa d’una llei antidemocràtica’. Aquestes han estat les primeres paraules de Michela Murgia aquest vespre, mentre el lent escrutini de les eleccions sardes, finalment amb més d’un 85% escrutat, continua. I ha dit: ‘No oblideu que som la tercera força’. En efecte, la coalició independentista Sardegna Possibile, capitanejada per Murgia, ha irromput a Sardenya com a tercera força, per darrere dels dos grans partits italians, amb més del 10% dels vots. Però s’ha quedat a les portes d’entrar al consell regional (l’equivalent al parlament) per causa de la polèmica llei electoral, reformada tan sols fa sis mesos per les dues grans coalicions, i que promou el bipartidisme. Segons aquesta llei, el vot destinat a les llistes (a Sardenya el vot és separat: es vota per un cantó el president i, per l’altre, una llista i un candidat a ser diputat), ha de superar el 10%. I mentre el vot a la presidència per Murgia ha superat el 10%, el vot a les llistes de la coalició s’ha quedat al 7%. És a dir, la tercera força s’ha quedat fora de la cambra.

El guanyador ha estat el candidat de la coalició de centreesquerra Francesco Pigliaru, amb el 42% dels vots. De fet, l’actual president, el candidat de la coalició de centredreta, Ugo Cappellacci, que de moment ha obtingut el 39% dels vots, ja l’ha trucat a mitja tarda amb el 50% escrutat per a felicitar-lo. 

Murgia ha recordat el que ja havia dit durant la campanya: ‘sigui quin sigui el resultat, nosaltres ja hem guanyat’. En efecte, a més d’haver rebut el suport de setanta mil electors, amb tan sols pocs mesos, Sardegna Possibile ha aconseguit remoure la política sarda, ha construït un projecte qualificat d’innovador per la mateixa premsa italiana, creat des de baix i amb pocs recursos, i ha col·locat al centre del debat la sobirania de la nació sarda.

Cal recordar, això sí, que dins de la coalició de Francesco Pigliaru, nou president de Sardenya, hi ha l’històric partit independentista Indipendentzia Repùbrica de Sardigna (iRS), encapçalat per Gavino Sale. Malgrat formar part de la coalició guanyadora, la llista d’iRS ha obtingut un resultat modest, amb un 0,80% dels vots, que se sumen als vots de la llarga llista de dotze partits que formen la coalició de centreesquerra.

Per a seguir l’escrutini en directe

Preveient que l’escrutini s’allargarà fins a la matinada, heus ací uns quants enllaços per a seguir-lo en directe: la web del govern actualitza les dades de l’escrutini cada mitja hora en aquesta pàgina. El portal Tiscali ofereix aquest gràfic interactiu en directe per seguir els resultats a temps real. La Nuova Sardegna i el diari digital Sardinia Post, per la seva banda, fa sengles seguiments en directe de l’escrutini (el de la Nuova Sardegna i el de Sardinia Post). I Alguer.it fa, també, el seguiment del recompte a l’Alguer en aquest enllaç.

Podeu seguir com es desenvolupa l’escrutini el debat polític a través de l’etiqueta #SAR2014, amb piulets dels partits, dels diaris i dels opinadors:

Un altre element decisiu en aquestes eleccions ha estat la participació, sorprenentment baixa (del 52,23%, quinze punts menys que als darrers comicis). Cal tenir en compte, però, que era la primera vegada que les votacions duraven un sol dia, circumstància interpretada per molts com una estratègia més del president actual, Ugo Cappellacci, que optava a la reelecció, i que durant la campanya no havia amagat la inquietud que li creava el creixement imprevist de Sardegna Possibile.

Per circumscripcions, la participació és aquesta:

Càller (492.153 votants): 51,38%

Núoro (143.863 votants): 56,54%

Oristany (151.883 votants): 49,71%

Sàsser (297.291 votants): 55,23%

Medio Campidano (91.820 votants): 46,92%

Carbònia Iglèsies (119.481 votants): 48,83%

Ogliastra (52.365 votants): 55,68%

Òlbia Tempio (130.510 votants): 52,27%


Per a més informació sobre aquestes eleccions, vegeu aquest article.

Vídeo: Michela Murgia: ‘Volem una Sardenya lliure!’

Premsa sarda: L’Unione Sarda, Alguer.it, La Nuova Sardegna.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any