Barroso fa un toc d’alerta al Regne Unit i a Suïssa sobre l’eurofòbia

  • Els diu que sense lliure circulació de persones no hi haurà mercat únic

VilaWeb
ACN
14.02.2014 - 20:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un intent de contrarrestar l’ofensiva euròfoba impulsada pels sectors conservadors del Regne Unit, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, ha defensat a Londres la integració europea com ‘una de les millors eines per gestionar i sortir beneficiats de la globalització’. En un món canviant, ha dit, ‘la mida importa més que mai. Una Unió Europea de 28 estats té més impacte que qualsevol dels membres individualment’. Assegura que, ‘només en l’àmbit nacional’, no es pot donar resposta a reptes actuals com la interdependència econòmica dels mercats o el canvi climàtic. Ha advertit al Regne Unit i a Suïssa que sense lliure circulació de persones no hi haurà mercat únic.

El mandatari comunitari José Manuel Barroso s’ha esforçat, durant gran part del seu discurs d’aquest divendres a la London School of Economics, a transmetre la voluntat de mantenir la unitat entre els 28 estats membres, tot recordant la tasca empresa per la Comissió durant l’última dècada i apel·lant a la força de la unió.

El president de la Comissió ha reconegut que a l’eurozona cal una reforma, i que el debat se centra ara en ‘la profunditat, direcció i rapidesa que aquesta reforma ha de tenir’. La flexibilitat, ha assegurat, és ‘necessària’, tot avisant que ‘això no vol dir que avancem cap a una Europa a la carta’.

El líder europeu s’ha referit a algunes de les qüestions que més descontentament generen al Regne Unit sobre el funcionament de la Unió Europea. ‘Sóc conscient que la lliure circulació de persones pot generar pressions no intencionades en algunes comunitats locals. Pot haver-hi hagut abús’. ‘Els governs poden evitar aquests abusos, i la Comissió està impacient per ajudar’, ha afegit. A més, ha dit que la UE ‘no s’ha d’immiscuir on no li toca.

Barroso ha recordat que la Comissió es manté ‘absolutament ferma’ en el principi dels principis de la lliure circulació. I ha avisat el Regne Unit: ‘No podeu tenir un mercat únic sense la lliure circulació de ciutadans europeus’.

El president de la Comissió també s’ha pronunciat sobre el referèndum vinculant que se celebrarà l’any 2017 a la Gran Bretanya sobre la seva permanència a la Unió Europea. ‘La UE és millor amb el Regne Unit, i el Regne Unit és millor dins de la UE’, ha defensat. I ha preuat el paper del país britànic dins la comunitat europea. ‘La Unió Europea no hauria esdevingut el que és si no fos pels polítics, empresaris i pensadors britànics. Sense el Rege Unit, Europa seria menys reformista, oberta i internacional. Per un país tan obert com el Regne Unit, seria una paradoxa estar fora d’Europa’, ha dit.

Toc d’atenció a Suïssa

En ser preguntat pels resultats del darrer referèndum celebrat a Suïssa, Barroso ha assegurat que la Comissió pren nota del resultat obtingut, però avisa que si se segueixen estrictament les conclusions que se’n desprenen, la UE trencarà l’acord internacional de lliure circulació amb Suïssa.

‘No hi ha cap altre país al món que tingui més privilegis dins l’eurozona que Suïssa. No és just que Europa li ofereixi lliure circulación de persones i que ells no ens puguin retornar el mateix favor’.

Porta oberta a una futura adhesió d’Ucraïna

El president de la Comissió ha emplaçat el cap del govern ucraïnès a promoure una amnistia per aturar la violència i a impulsar reformes per tal que els seus ciutadans puguin decidir ‘si volen acostar-se més a Europa, que crec que és el que vol la majoria’, ha dit.

Així mateix, ha admès que, ara per ara, ‘Ucraïna no està preparada per entrar a la Unió Europea’. Ha ofert, però, una ‘associació política’ i ha deixat la porta oberta a una future adhesió a la Unió.

Nova crida a la unió fiscal i bancària

José Manuel Barroso ha assegurat que els dubtes sobre l’euro ja s’han esvaït i que la sortida de la crisi econòmica està més a prop. ‘La unió fiscal arribarà, tot i que portarà temps’, ha dit el president de la Comissió Europea, que ha tornat a defensar la unió bancària, fiscal, econòmica i política.

Una de les principals assignatures pendents de la Comissió, ha reconegut Barroso, és crear llocs de treball i impulsar un major creixement a l’eurozona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any