L’ONU exigeix al Vaticà la retirada de tots els clergues sospitosos o implicats en casos d’abusos a menors

  • Un informe del Comitè dels Drets de l'Infant lamenta que l'Església catòlica no hagi reconegut 'l'abast dels crims comesos' i hagi fomentat la 'impunitat dels perpetradors'

VilaWeb
Redacció
05.02.2014 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Nacions Unides (ONU) han exigit al Vaticà que retiri immediatament tots els clergues sospitosos o implicats en casos d’abusos a menors i que els porti davant de la justícia. En un informe del Comitè dels Drets del l’Infant, l’ONU assenyala que la Santa Seu ‘no ha reconegut els crims comesos, no ha pres les mesures necessàries per fer front als casos d’abusos a menors i protegir els nens, i ha adoptat polítiques i pràctiques que han conduit cap a la continuació dels abusos i la impunitat dels seus perpetradors’. El comitè demana al Vaticà que ofereixi tota la informació que tingui sobre els crims, i lamenta que els casos d’abusos ‘gairebé mai s’han notificat a les autoritats’. En el seu informe, l’ONU critica que el Vaticà ‘ha posat la reputació de l’Església i la protecció dels perpetradors per davant dels interessos dels nens’.

L’informe de l’ONU demana que la comissió que ha creat el Papa Francesc per investigar els abusos col·labori amb la societat civil i també se centri ‘en la conducta de la jerarquia catòlica’ i en com van tractar els casos. Segons el Comitè dels Drets de l’Infant, el ‘codi de silenci’ dins de l’Església va propiciar que els casos d’abusos s’amaguessin o no es denunciessin.

Els experts de l’ONU lamenten en la seva investigació que hi ha hagut clergues involucrats en casos d’abusos ‘arreu del món’ i que hi ha desenes de milers de víctimes. En aquest sentit, critiquen que l’Església fomentés la mobilitat dels pederastes, i alerten que segons les seves investigacions ‘nens de molts països estan davant d’un elevat risc de patir abusos sexuals, perquè dotzenes de perpetradors encara estan en contacte amb nens’.

El text del comitè arriba després que el mes passat una delegació del Vaticà comparegués per parlar sobre els casos d’abusos a menors dins de l’Església.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any