Blinden el debat sobre el referèndum al congrés espanyol abans de l’estiu

  • CiU, ERC i ICV-EUiA s'asseguren que es discuteixi al ple per més que el PP el vulgui ajornar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
04.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC i ICV-EUiA consideren prioritària la proposició de llei que el parlament va enviar el dia 16 de gener al congrés espanyol, en què demanava que transferís a la Generalitat la competència per a convocar referèndums. Aquest fet, asseguren, no es contradiu amb les propostes ‘idèntiques’ a aquell text que tots tres grups van registrar ahir a la cambra espanyola. Aquestes dues noves proposicions de llei –l’una, signada pels tres portaveus i l’altra, pels 22 diputats dels grups– tenen l’avantatge que podrien debatre’s abans que la del parlament. Són una ‘xarxa de seguretat’ a què renunciarien si el PP prioritzés la proposició del parlament i la col·loqués al ple abans de l’estiu.

CiU és la formació catalana que disposarà abans de la quota per a presentar iniciatives parlamentàries al ple del congrés. La federació té reservada la possibilitat d’incloure una proposició de llei a final de març o principi del mes d’abril. Tal com han pactat amb la resta de partits que van signar l’acord de la consulta (excepte la CUP, que no té representació al congrés espanyol), CiU farà servir aquesta quota per portar a debat una de les proposicions de llei registrades ahir. La federació està disposada a renunciar a aquesta possibilitat si el PP prefereix que, en comptes de la proposició dels grups, es debati la que hi va enviar el parlament.

Els textos són idèntics, però la formulació del debat canvia. Si es debat una proposta dels grups, el parlament queda exclòs del debat. Per tant, són els representants dels grups que la signen (CiU, ERC i ICV-EUiA) els qui defensarien la transferència de la competència per convocar referèndums mitjançant l’article 150.2 de la constitució espanyola. La resta de grups de la cambra baixa espanyola s’hi pronunciaria a continuació i, finalment, es votaria el text.

En canvi, si es debat la proposició del parlament serien tres diputats de la cambra catalana (un de cadascun dels tres grups que hi va votar a favor al parlament) els qui defensarien la proposta. La resta de grups del congrés, inclosos els catalans, prendrien posició i, després, es votaria.

El portaveu de CiU al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va demanar al PP que donés prioritat a la proposta del parlament. ‘Seria molt important que la primera iniciativa que es discutís a les corts espanyoles no fos la dels grups o la dels vint-i-dos diputats, sinó la del parlament, perquè tindria més pes polític’, va assegurar. I va recordar que la via dels grups i la dels diputats permetia de portar el text a la cambra baixa entre l’abril i el maig, mentre que si segueix el curs habitual la proposta del parlament es retardaria, almenys, fins al setembre. Duran va apuntar que per prioritzar la iniciativa del parlament, CiU estava disposada a perdre un dels seus torns de presentació d’iniciatives i ‘cedir-lo al parlament’.

‘Còpies de seguretat’

Per una altra banda, el portaveu d’ERC al congrés, Alfred Bosch, va assegurar que ERC prioritzava la proposició de llei presentada pel parlament, perquè seria la via ideal. Ara, en aquest cas el debat al ple del congrés podria arribar ‘massa tard’, probablement el mes d’octubre, si el PP, que hi té majoria absoluta, no decidia de donar-hi prioritat. Per això Bosch va considerar necessàries les dues ‘còpies de seguretat’ registrades ahir.

En la mateixa línia, la portaveu al parlament d’ICV-EUiA, Dolors Camats, va dir que les dues proposicions presentades pels grups catalans a Madrid eren ‘xarxes de seguretat’ per a garantir que el debat arribés a temps de ser compatible amb els acords presos a Catalunya. La data de la consulta, el 9 de novembre, marca un termini previ d’uns quaranta-cinc dies per a poder convocar-la i, per tant, exigeix de saber abans una resposta per part del congrés espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any