Rajoy clou la convenció del PP amb una defensa aferrissada de la unitat d’Espanya

  • Acusa Artur Mas i els independentistes de dur Catalunya cap a l’edat mitjana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.02.2014 - 13:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El principal valor d’Espanya, el més important, la millor garantia per al nostre desenvolupament, el que assegura la nostra convivència en pau, el que no estem disposats a sacrificar de cap manera és la unitat de tots els espanyols.’ Amb aquesta frase, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha començat un dels trams més aplaudits del seu discurs de clausura de la convenció del PP que s’ha fet tot el cap de setmana a Valladolid. ‘Si alguns no ho comparteixen, com a mínim que ho respectin… I si tampoc no volen respectar els altres, que respectin la llei’, ha afegit en referència a Catalunya. ‘Garantiré el compliment de la llei.’

Rajoy no ha avançat cap on pot anar el seu pla per a mirar d’aturar el procés sobiranista català, sinó que ha esgrimit els arguments que ja ha anat utilitzant en el passat. Ha repetit que Espanya és una de les nacions més antigues: ‘Ens uneix tot: història, tradicions, cultura, persones… i avui la crisi. Tota la vida hem estat junts. Junts sumem i separats, hi perdem.’ I també ha insistit en la visió que el món avança cada vegada cap a menys fronteres i més integració, perquè ’és el signe del temps’ i ‘Catalunya no pot quedar al marge d’aquesta realitat’. Adreçant-se directament als dirigents i ciutadans catalans, Rajoy ha dit que ‘no es pot caminar cap a l’edat mitjana’.

Rajoy ha dedicat un esment final al PP de Catalunya (‘No esteu sols. Ens teniu al darrere. Us escolta molta gent que guarda silenci, no calleu.’) abans de passar a recordar les víctimes d’ETA.

La integritat territorial, també a Europa

La unitat territorial també serà defensada pel PP a Europa. En un manifest presentat de cara a les eleccions europees del maig vinent, la formació de Rajoy exposa com una de les prioritats la defensa de la integritat territorial dels estats membres ‘que els tractats garanteixen, dins un espai únic europeu i sense fronteres’.

Visió optimista del futur immediat

Durant la intervenció de cloenda de la convenció, el president espanyol també ha parlat de la reforma tributària que va anunciar ahir i que comportarà, de manera successiva, una disminució d’impostos al llarg dels anys. Ha concretat que es tracta d’una ‘reforma integral’ que ‘estimularà el creixement i la feina’, farà augmentar la recaptació, la solidaritat i redistribució entre territoris. Es tracta d’un nou sistema més ‘simple i equitatiu’ que prioritzarà el sector privat i estimularà l’estalvi, ha explicat, sense donar-ne més detalls.

També ha recordat que es revisarà el sistema de finançament autonòmic per a ‘garantir els mateixos serveis publics fonamentals’ a tothom i s’ha referit a unes altres reformes en marxa, com la de les administracions públiques.

Rajoy ha fet un recorregut pels anys de la crisi, amb dures crítiques al PSOE, i ha defensat la seva política econòmica, que ja ha donat ‘els primers fruits’ i signes de creixement. Ha dit que ja hi ha menys desocupats, que s’ha deixat de parlar de rescat, ha recordat que la prima de risc ha baixat i que els inversos comencen a tornar. ‘Els espanyols ens hem rescatat nosaltres sols’, ha reblat, i ha garantit que les famílies acabaran notant aquest creixement.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any