Al PSC, li torna a agafar vertigen amb el referèndum

  • Votarà en contra d'una moció del PP contra la consulta si no se substitueix el text original per una crida al diàleg

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament debat aquesta tarda una moció del PP en contra del referèndum d’autodeterminació i el seu finançament. Enmig de la crisi interna per la posició del PSC i els seus crítics amb la consulta, els socialistes han avançat que si el PP no acceptava de substituir la moció per un text alternatiu que apel·la al diàleg i la necessitat de negociació, hi votarà en contra. Aquest probable no a la moció contra el referèndum arribarà una setmana després de la votació del PSC en contra de demanar el traspàs de competències per fer la consulta.

La votació de la petició de la consulta al congrés espanyol a través de l’article 150.2 de la constitució va acabar la setmana passada amb el grup socialista trencat i amb tres diputats arraconats per no haver votat en contra de la petició, tal i com havia determinat la direcció del partit. El ple del Parlament té previst de debatre i votar una moció del PP contra el referèndum, que podria comptar amb el suport de Ciutadans. El risc de tornar a discrepar dins el grup del PSC era alt, i per això els socialistes han optat ara per resoldre la situació plantejant un tot o res al PP per obtenir el seu suport.

Així, fonts del PSC ja han avisat que si els populars no accepten l’esmena que han presentat i que proposa una substitució total de la moció per un text alternatiu redactat pels socialistes, tots els diputats votaran en contra de la iniciativa del PP. D’aquesta manera, els socialistes evitarien de nou aparèixer votant de la mà de PP i Ciutadans i, a més, tallaria el risc que els tres diputats pro-referèndum tornessin a trencar la disciplina de vot.

Donades les condicions que posa el PSC, les probabilitats que el PP accepti el seu text alternatiu són més que baixes. I és que la moció popular apel·la a la constitució espanyola, la il·legalitat d’una consulta convocada sota aquests termes a Catalunya, i la inexistència del dret d’autodeterminació dins el marc constitucional. El redactat del PSC, en canvi, fa una interpretació pròpia de la situació actual, crida a la negociació constant entre els governs espanyol i català, reclama diàleg reiteradament entre la Generalitat i l’estat per resoldre el conflicte, i recorda que es va aprovar una moció en aquest sentit que ‘s’ha incomplert’.

Aquesta votació serà la primera després de la polèmica de la setmana passada i la primera prova que el PSC passarà en el marc del debat nacional i amb el grup parlamentari dividit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any