Sis candidats a les primàries del PSC a Barcelona

  • Són Rocío Martínez-Sampere, Manel Fernández, Laia Bonet, Jordi Martí, Jaume Collboni i Carmen Andrés

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
20.01.2014 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sis socialistes han formalitzat la pre-candidatura a les primàries obertes del PSC de Barcelona. Per ordre de signatura de la declaració de compromís, són Rocío Martínez-Sampere, Manel Fernández, Laia Bonet, Jordi Martí –que ha anunciat que retiraria la candidatura si els tres diputats pro-referèndum fossin expulsats–, Jaume Collboni –que ja ha deixat oficialment de ser portaveu del PSC– i Carmen Andrés.

Tots han coincidit que l’objectiu és recuperar la batllia de Barcelona en les municipals del 2015 i transformar una ciutat que rep els efectes de la crisi i les desigualtats. També consideren que les primàries obertes del PSC són un exemple clar de ‘regeneració democràtica’.

Martínez-Sampere, un projecte amb tres eixos

‘Avui m’he inscrit per ser candidata a l’alcaldia de Barcelona. Ho faig amb un objectiu molt clar, liderar una majoria pel canvi i encapçalar un govern de progrés per Barcelona’, ha assenyalat Rocío Martínez-Sampere, que ha estat la primera a formalitzar la pre-candidatura a la seu del PSC de Barcelona. ‘Faig el primer pas amb humilitat i convicció perquè considero que Barcelona necessita un nou projecte’, ha dit. I ha anunciat que aviat presentarà un projecte basat en tres eixos, ‘com les sigles de BCN’.

Manel Fernández, un ‘militant de base’

El segon pre-candidat socialista a aparèixer en escena ha estat Manel Fernández, que s’ha definit com ‘un ciutadà de peu, un metge especialista en medicina del treball i un militant de base del PSC’. ‘Les primàries són una oportunitat per a recuperar els orígens del nostre partit, que necessita canvis i una regeneració profunda’, ha dit. La seva candidatura serà formada íntegrament per militants de base i sense membres de la direcció del partit. ‘Presentarem un programa netament social, que pensi en els problemes dels ciutadans de Barcelona: la desocupació, els desnonaments i la pobresa’, ha enumerat.

També ha anunciat que havia proposat als seus companys en la lluita per encapçalar la llista del PSC a les municipals del 2015 de signar una declaració de regeneració democràtica municipal ‘que tingui en compte aspectes com ara la limitació de mandats, els sous dels càrrecs públics, la declaració de patrimoni o la paritat’.

Laia Bonet vol ‘transformar’ Barcelona

Laia Bonet ha estat la tercera pre-candidata a signar el seu compromís amb les primàries del PSC a Barcelona. ‘Si em presento és perquè m’estimo aquesta ciutat i crec en la capacitat transformadora de la realitat per part de la política’, ha avançat Bonet. ‘Avui aquesta realitat és injusta i vull canviar-la des de l’ajuntament de Barcelona’, ha afegit. Per ella, hi ha un triple objectiu: ‘La renovació del PSC, la creació d’una nova cultura política més pròxima als ciutadans i la necessitat d’impulsar una alternativa de govern des de les esquerres.’

Jordi Martí, continuïtat supeditada al futur dels diputats pro-referèndum

El quart pre-candidat és l’actual líder grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, que ha dit que les primàries obertes eren un signe ‘inequívoc’ de ‘valentia’ i de ‘voluntat de regeneració democràtica’. Per tot plegat, Martí ha estat l’únic pre-candidat que ha supeditat la continuïtat del seu projecte al futur dels tres diputats ro-referèndum del PSC (Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura). Martí ha reiterat que, si finalment són expulsats, abandonaria la cursa per liderar el PSC barceloní.

Collboni i la Barcelona ‘dels drets’

El cinquè pre-candidat ha estat el portaveu del PSC, Jaume Collboni, que ha anunciat que deixa de ser-ho per complir el reglament intern del partit. ‘Jo em presento amb la voluntat de liderar una majoria alternativa de progrés, d’esquerres, per construir una Barcelona dels drets: a l’habitatge, al transport públic, al treball’, ha dit. I ha denunciat allò que ell anomena les polítiques neoconservadores de la dreta a Barcelona, Catalunya i Madrid: ‘Tenim un govern a la ciutat que hem de combatre perquè ha anteposat l’interés privat per sobre del públic, no té direcció, està subordinat i no té prioritats clares per a sortir de la crisi.’

Carmen Andrés vol ‘sortir al carrer’

Finalment, la sisena pre-candidatura serà encapçalada per la regidora Carmen Andrés, que ha defensat que la política ‘surti del carrer i deixi els despatxos’. ‘El PSC té un gran capital humà anònim que no surt als mitjans i que cada dia treballa pel socialisme. I jo vull fer canvis a Barcelona, a la política i al partit’, ha dit.

1 de març, data límit per als avals

Els sis pre-candidats comencen ara oficialment la recollida d’avals, que s’han de presentar abans de l’1 de març. Per poder ser candidat necessiten el suport de 18 a 25 membres del consell de la federació del partit o entre 150 i 200 militants. A banda, també han d’aconseguir el suport de 1.000 a 1.500 barcelonins més grans de setze anys i que no siguin membres del PSC. El dia 8 de març seran proclamats candidats els qui hagin complert aquests requisits i la campanya electoral començarà el 10.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any