Duran insinua que podria encapçalar una candidatura d’Unió a la Generalitat o a Europa

  • En la seva carta setmanal

VilaWeb
ACN
17.01.2014 - 13:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha obert la porta a ser candidat al congrés espanyol o al Parlament Europeu, però també a la Generalitat, tot i cessar de president del comitè de govern d’UDC. ‘Vés a saber si convindrà que posi el meu patrimoni polític a disposició de qui me l’ha generat, Unió, com a candidat a una llista europea, a les Corts o a la Generalitat’, ha escrit en la seva carta-web. Hi demana també que ningú no dedueixi, ‘necessàriament’, que hagi de ser cap de llista al parlament. Duran també hi reconeix que una secessió pactada no portaria inestabilitat i ha instat Mariano Rajoy a escoltar Moody’s i a dialogar si volia evitar una declaració d’independència. I ha reiterat allò que ja havia apuntat dimecres: té dret de continuar al capdavant de la direcció, però, ‘com pocs’ té el ‘deure de continuar i no de plegar’. Si ha fet aquestes insinuacions és perquè algunes veus havien dit que en el congrés d’estatuts del febrer renunciaria el càrrec de president del comitè de govern. ‘Quan calgui ho faré. Si renovem els estatuts, qui dirigeix el partit ha de ser conscient que ha d’estar a l’altura de la regeneració que es pretén’, ha afegit en relació amb la limitació de mandats que s’introduirà en els estatuts.

Tot i no presentar-se per ser president d’UDC al congrés del partit, que serà d’ací a dos anys, ha remarcat: ‘No es pot oblidar que hi ha molts exemples que es pot deixar de ser líder del partit i ser líder electoral on sigui necessari’; i en aquest punt s’ha referit a Madrid, Catalunya i Europa. ‘El meu deure és estar al vostre servei quan faci falta’, ha indicat, amb què ha obert la porta a ser candidat a les eleccions catalanes.

Sobre la posició d’UDC respecte de la consulta, ha reiterat que ho decidiran quan es convoqui, i ha recordat que el partit ‘és molt transversal, com ho és el país, i no pot precipitar un debat que sap que divideix internament més que uneix’.

En l’àmbit econòmic, s’ha referit a l’informe de Moody’s, que alerta que la independència de Catalunya desestabilitzaria l’economia espanyola. Duran ha instat Rajoy a escoltar i a dialogar per evitar una declaració unilateral. ‘Si no mous peça, tot plegat acabarà malament per a tots’, li ha dit, reclamant a uns i altres disposició a parlar ‘sense trair el compromís de fer una consulta’.

Una secessió pactada o un contingut pactat per a la consulta –ha dit– no originaria la inestabilitat que prediu Moody’s. Això passaria, ha insistit, en cas de ‘xoc de trens, de conflicte’, si hi hagués una declaració unilateral. Tot i admetre que una DUI pot arribar si no hi ha diàleg i pacte, ha advertit que deixaria Catalunya ‘al ras, a cel obert’. ‘S’ha pensat i estudiat com funcionen les Nacions Unides? Fem-ho, si us plau, abans de fer un altre ridícul’, ha reclamat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any