Tres diputats del PSC s’afegeixen a la majoria pel referèndum

  • Elena, Geli i Ventura trenquen la disciplina de vot i voten a favor de demanar la competència en referèndums a Madrid

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.01.2014 - 13:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esquerda al PSC es va fent gran. Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena han votat a favor de demanar al congrés espanyol la transferència a Catalunya de la competència per convocar referèndums. S’han afegit als diputats de CiU, ERC i ICV-EUiA i s’han negat a votar no, tal com exigia la direcció de Pere Navarro, que amenaçava d’expulsar els diputats que trenquessin la disciplina de vot. La CUP s’ha abstingut perquè ‘Espanya ha dimitit de ser un escenari vàlid on es pugui resoldre democràcticament el conflicte’.

Rocío Martínez-Sampere finalment ha votat contra la proposta; però també ha dit que calia que hi hagués canvis profunds en el PSC, que hi treballaria des d’ara i des de la base, i que per això decidia abandonar l’executiva. Poc després Laia Bonet també ha anunciat en un escrit al seu bloc que abandonava l’executiva del partit. ‘La meva abstenció, una sola, no és rellevant perquè el país estigui més a prop d’aconseguir la consulta amb la que estic compromesa’, ha assegurat.

La resta del PSC ha votat en contra, juntament amb el PPC i C’s, mentre que la CUP s’ha abstingut. Per tant, la proposició s’ha aprovat amb 87 vots a favor, 43 contraris i tres abstencions. El ple ha esclatat en aplaudiments després del moment de la votació. A la tribuna hi havia personalitats com Jordi Pujol, Ernest Benach, Joan Rigol i Xavier Trias. Quan s’ha acabat la sessió, el president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha quedat conversant una estona amb el president d’ERC, Oriol Junqueras.

En una compareixença posterior al ple, Elena, Geli i Ventura han explicat les raons de votar a favor de la proposta, entre les quals de consciència i programàtiques, i han descartat cap intenció de plegar del grup parlamentari. Elena ha recordat que el PSC es va presentar a les eleccions defensant el dret de decidir i que en la votació d’avui ‘era necessari que el PSC no quedés fixat de forma injusta en l’imaginari col·lectiu com un partit contrari al dret de decidir’. Ha recordat la ‘diversitat’ dins el partit i ha insistit que el PSC havia de liderar la defensa del dret de decidir.

Per la seva banda, Marina Geli ha apel·lat al pluralisme del PSC i ha explicat que havia demanat fins l’últim moment llibertat de vot. Geli ha dit que havia votat que sí ‘per fidelitat a Catalunya i també: ‘per poder arribar a casa i dir-li al meu fill que no l’he traït.’ També ha dit que calien reformes de regeneració democràtica perquè hauria de ser normal que en temes de consciència els diputats d’un mateix grup poguessin votar diferent. 

Un dels primers a felicitar els tres diputats del PSC ha estat l’eurodiputat d’ICV-EUiA Raül Romeva:

La proposta

La proposta aprovada demana d’enviar al congrés espanyol una proposició de llei orgànica d’un únic article perquè delegui a la Generalitat ‘la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i les catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya, a partir dels termes que s’acordin amb el govern de l’estat’. També fixa que la convocatòria del referèndum la farà el govern de la Generalitat, i que serà abans de final d’any.

L’exposició de motius declara que el referèndum ‘pot tenir encaix en la constitució, en la mesura que aquesta no exclou la possibilitat d’un referèndum consultiu en l’àmbit d’una comunitat autònoma ni estableix límits quant al seu contingut’. La proposició demana d’aplicar l’article 150.2 de la constitució espanyola, que preveu que l’estat pugui transferir o delegar a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica, facultats que siguin matèria de titularitat estatal, com és el cas d’una convocatòria de referèndum.

La convocatòria d’una consulta –afegeix l’exposició de motius– s’ha de considerar un escenari ‘normal i plenament homologable’ als països amb tradició i naturalesa democràtica, com és el cas del Canadà (Quebec) o el Regne Unit (Escòcia). A més, recorda que el Consell d’Europa ‘també considera el referèndum com el mecanisme més idoni i democràtic per conèixer la voluntat dels ciutadans en qüestions d’aquesta naturalesa’. Així mateix remarca que el principi democràtic en què es fonamenta el ‘nostre’ sistema polític, ‘ha de permetre que es pugui expressar la voluntat del poble de Catalunya en un moment en què socialment i institucionalment es produeix una demanda majoritària i inequívoca en aquest sentit’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any