El govern britànic assumirà el 100% del deute en cas d’independència d’Escòcia

  • Ho ha anunciat el Tresor, que diu que en tot cas ja es negociaria després quina part correspon als escocesos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.01.2014 - 11:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern britànic assumirà la responsabilitat de tot el deute públic britànic en cas que Escòcia s’independentitzi. Ho ha confirmat avui el Tresor britànic en aquest comunicat, que vol evitar així el nerviosisme dels mercats abans del referèndum d’aquest mes de setembre.

Un cop fet el referèndum, en cas que guanyi el ‘sí’ a la independència, el Regne Unit i Escòcia ja negociarien quina part del deute és imputable al nou estat escocès per cobrar-lo mitjançant ‘un contracte absolutament independent’ entre ambdós governs.

‘En cas d’independència d’Escòcia respecte el Regne Unit, el govern del Regne Unit compliria en qualsevol cas amb les condicions dels contracte de deute emesos pel govern britànic’, diu el comunicat del Tresor. I afegeix: una Escòcia independent seria responsable d’una ‘part justa i proporcional’ de les obligacions del Regne Unit, però no es transferiria part del deute a Escòcia, sinó que es faria un contracte independent i posterior entre ambdós governs.

Segons el Financial Times, el ministeri d’Economia britànic tem que ‘els inversors puguin començar a demanar una major prima de risc en els propers mesos argüint que part del deute del Regne Unit es podria transferir a una nova Escòcia independent sense història creditícia’. La solució del Tresor britànic és la d’assumir ‘completa responsabilitat’ del deute en cas d’independència i reclamar després els diners al govern d’una Escòcia independent ‘en base a una negociació’. El govern escocès d’Alex Salmond ja ha assegurat en diverses ocasions la seva intenció d’assumir la part proporcional del deute en cas d’independència, tot i que avisa que també haurà de rebre ‘part dels actius’ com a compensació.

Fonts del Tresor britànic han assegurat que no consideren que fer-se responsable de tot el deute debiliti l’executiu a l’hora de negociar amb Escòcia, sinó que simplement permet establir els fets, que el responsable legal de tot el deute emès és Londres, i evitar possibles incerteses en els mercats que puguin afectar la prima de risc.  

Segons el comunicat oficial publicat pel govern britànic, el Tresor pagarà directament als inversors tot el deute. Llavors, negociarà amb Edimburg quina part correspon a cadascú. ‘S’hauria d’establir un contracte completament separat entre el govern britànic continuant i l’estat escocès independent. Les respectives parts del deute i les condicions de pagament serien subjectes a una negociació’, assegura el text.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any